Yunet
 

Zdravlje

Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji obolele 24 osobe

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 16. avgust 2023. • 00:00 •

Od groznice Zapadnog Nila u Srbiji obolele 24 osobe

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i laboratorijskih kriterijuma na teritoriji Republike Srbije do 13. avgusta registrovana su ukupno 24 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

Obolele osobe su sa teritorije Južnobačkog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Južnobanatskog, Sremskog, Srednjobanatskog, Kolubarskog, Nišavskog okruga, Grada Beograda, i jedna osoba koja je doputovala iz Nemačke.

Obolele osobe su dominantno muškog pola, prosečne starosti 63 godine. Većina obolelih (80%) je imala neki komorbiditet (najčešće dijabetes, hipertenziju). Većina do sada registrovanih slučajeva imaju neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti i nalaze se na bolničkom lečenju.

U sezoni nadzora 2023. godine, do 09. avgusta u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je 89 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji i to: Italija (56), Grčka (22), Rumunija (5), Francuska (tri) i Mađarska (tri). Registrovano je i pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to u Grčkoj (tri) i Italiji (dva).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je određena vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena