instagram
 
instagram

Društvo

Kako uvesti sakupljače sekundarnih sirovina u sistem?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 30. novembar 2023. • 13:02 •

Kako uvesti sakupljače sekundarnih sirovina u sistem?

Predavanje na temu  „ Mogućnosti da se sakupljanje reciklabilnog otpada stavi u legalne tokove”, kao i predstavljanje primera dobre prakse, održano je na Otvorenom univerzitetu Subotica. Cilj je da se kroz diskusiju razmotre pojedine odredbe nove zakonske regulative i ostalih dokumenata iz ove oblasti.

Prema poslednjim podacima iz 2021.godine  u Srbiji se oko 13 odsto komunalnog otpada reciklira, uočeno je da ćemo se u sistemu upravljanja otpadom koji polako zaživljava i u našem gradu, suočiti sa nekim izazovima, a koji se odnose i na fizička lica koja se bave sekundarnim sirovinama, objašnjavaju organizatori. Ovim povodom predstavljeno je i socijalno preduzeće, kao primer dobre prakse, ali i problemi sa kojima se ono suočava, poput regulisanja tržišta, implementacija, te tretman sekundarnih sirovina koji je često zagađujuć za okolinu.

-Naše reciklažno postrojenje nalazi se u Adi i bavimo se tretmanom otpadnih kablova i drugog neopasnog otpada, trenutno imamo oko 30 neformalnih sakupljača i pet zaposlenih. U Srbiji na godišnjem nivou umire preko 18.00 ljudi, a jedno reciklažno postrojenje kao što je naše smanjuje taj broj. Na neki način formira se i sistem gde neformalni sakupljači mogu da uđu u legalan tok i gde mi tržištu možemo da ponudimo kvalitetan proizvod- objašnjava osnivač prve specijalizovane ekološke zadruge „Connect Clean Roma Group” ,  Kilino Stojkov.

Ponudićemo nadležnim organima rešenja kako da fizička lica, odnosno sakupljače, uvedu u legalne tokove, te taj princip da se primeni i na lokalu, kažu organizatori. Takođe, razmotriće se i novi Zakon o upravljanju otpadom, objašnjava ispred Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, Snježana Mitrović.

-Na primer lekovi, to je farmaceutski otpad koji se neće moći odvoziti na našu Regionalnu deponiju, ona treba uskoro da otvori Centar za opasan otpad iz domaćinstava, ali ne i za lekove jer to pripada farmaxeutima. U Zakonu piše da su apoteke dužne da od građana preuzimaju lekove, e sad te nedoumice ćemo analizirati-

Skup je održan u okviru projekta „Upravljanjem otpadom do zaštite zdravlja ljudi i životne sredine”, podržanog od strane Grada Subotice, a koji Udruženje TERRAS  u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Subotica organizuje.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena