instagram
 
instagram

Društvo

Da li poštujemo pravila u saobraćaju?

RTV Subotica • Silvia Martinović • 27. februar 2024. • 10:07 •

Da li poštujemo pravila u saobraćaju?

Četrdeset  saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali pešaci evidentirano je na području Policijske uprave Subotica u toku prošle godine. U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici saobraćajne policije su sproveli ukupno 142 akcije pojačane kontrole saobraćaja tokom 2023. godine, tokom kojih  je otkriveno ukupno 23.758 prekršaja, a kazne su pisane najčešće zbog prekoračenja brzine i nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Čak 561 vozač je sankcionisan zbog vožnje pod dejstvom alkohola i 53 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Sudeći po ovim podacima, možemo zaključiti da vozači nedovoljno poštuju saobraćajne propise, bilo da je reč o pešacima, biciklistima ili vozačima, navodi Ruben Pertet, kapetan policije.

- Najčešći uzroci u kojima pešaci stradaju su saobraćajne nezgode u kojima pešaci svojim izlaženjem na kolovoz van obeleženih pešačkih prelaza, pretrčavanjem, naglim iskakanjem na kolovoz, gde dolazi najčešće i do najtežih saobraćajnih nezgoda u kojima oni stradaju. A drugi uzroci saobraćajnih nezgoda jesu u kojima vozači putničkih vozila, najčešće skretanjem ulevo ili udesno kad pešaci na saobraćajnicama gde postoje semafori, prelaze na znak zelenog svetla, i u tom momentu i vozilo koje takođe ima zeleno svetlo krene, ali ono je dužno i u obavezi je da propusti pešaka. Ipak, krene ulevo ili udesno, i tu dolazi do obaranja pešaka, gde dolazi do povređivanja i stradanja.

Tokom kontrole saobraćajna policija redovno proverava i da li vozači bezbedno prevoze decu i tokom prethodne godine otkriveno je 119 vozača koji su nepropisno prevozili decu. Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je da se na prednjem sedištu ne sme prevoziti dete mlađe od 12 godina, da se dete niže od 135 centimetara prevozi isključivo vezano u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, koje je pričvrćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača sedišta, i da se dete do tri godine starosti može prevoziti na prednjem sedištu, ali samo ako se prevozi u bezbednosnom sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, uz isključen vazdušni jastuk sa suvozačke strane.

- Veliki broj prekršaja ukazuje ipak na to da se nedovoljno poštuju saobraćajni propisi. Ali isto tako imamo i jedan veliki deo građana, pogotovo subotičana – vozača, pešaka, biciklista – koji to poštuju. Ali još uvek je to na relativno slabom nivou u pogledu toga da imamo još veliki broj saobraćajnih nezgoda u jima imamo i smrtno stradalih, teško ili lako povređenih lica, i tu apelujem na vozače da poštuju brzinu kretanja, da ne koriste alkohol, droge ili druge nepobitne stvari koji bi mogli da utiču na njihovu pažnju, da ne sedaju premoreni u vozila, a za pešake apelovao bih da obrate pažnju, da čuvaju pre svega sebe, ali da moraju da obrate pažnju kad stupaju na kolovoz na vozila koja se kreću bez obzira da li prolaze na zeleno svetlo, da pogledaju levo, desno, i da poštuju saobraćajna pravila. To se odnosi na sve učesnike u saobraćaju.

Saobraćajni policajci će, kao i do sada, nastaviti da redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja podižu nivo bezbednosti saobraćaja na putevima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena