instagram
 
instagram

Društvo

Dokumentacija pripremljena, još se ne zna kada kreću radovi

RTV Subotica • Silvia Martinović • 12. mart 2024. • 13:21 •

Dokumentacija pripremljena, još se ne zna kada kreću radovi

Priprema potrebne dokumentacije za projekat „Čista Srbija” privodi se kraju, čime će Grad Subotica ispuniti svoj deo obaveza. Zahvaljujući tom projektu, deo Subotice, ali i veći deo Bajmoka i Čantavira dobiće kanalizacionu mrežu. Međutim, još uvek se ne zna kada će radovi otpočeti.

Kako je navedeno na sajtu cistasrbija.rs, „projekat izgradnje kanalizacione infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji sa radnim nazivom ’Čista Srbija’ za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje”.

– Pošto je to jedan od najvećih infrastrukturnih projekata takvog obima i vrste koji će se raditi u Subotici, sve vezano za projektno-tehničku dokumentaciju je u završnoj fazi, očekuje se još ishodovanje za određeni deo projektne dokumentacije i građevinske dozvole, i sa time je Grad Subotica svoju obavezu pripreme dokumentacije ispunio. Naravno, sam početak radova zavisi od Ministarstva građevinarstva i saobraćajne infrastrukture koje je nosilac celokupnog projekta, i očekujemo da će nas kontaktirat, i da će biti bliže definisani neki rokovi. Naravno, u skladu sa tim ćemo i mi izvestiti građane jer nam je izuzetno važno da se, zbog ozbiljnih projekata koji su nam već u gradu – kao što je brza pruga –  uskladi dinamika radova na terenu sa projektom koji je u toku - tvrdi Radoslav Vukelić, sekretar Sekreterijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Dva osnovna programa su izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda i sanacija, rekonstrukcija, rekultivacija i izgradnja regionalnih centara za upravljane čvrstim komunalnim otpadom.

– Vodiće se računa pre svega o tome da interesi građana budu zadovoljeni, ne samo sa infrastrukturom koju dobijaju nego i da izvođenje ovih radova bude uz minimalne naprijatnosti, gledaćemo da saobraćajniće što manje budu pogođene, da ne budu ogromne gužve, nego da uspemo sve to što bolje da kanališemo, da sve funkcioniše u nekoj optimalnoj sredini - dodaje Vukelić.

Broj stanovnika u Srbiji koji je obuhvaćen ovim programom je oko dva i po miliona, u 69 jedinica lokalne samouprave. Planira se izgradnja preko 5,2 miliona metara kanalizacione mreže, a broj postrojenja je skoro polovina od potrebnih za celu Srbiju –  stoji na zvaničnom sajtu projekta.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena