instagram
 
instagram

Društvo

„Razgovor je najlekovitiji” - poručuju sa tribine „Pitam se, pitam se”

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 18. mart 2024. • 13:42 •

„Razgovor je najlekovitiji” -  poručuju sa tribine „Pitam se, pitam se”

Edukativna i interaktivna tribina „Pitam se, pitam se” namenjena osnovcima i srednjoškolcima u organizaciji fondacije „Profesura”, održana je u Velikoj većnici Gradske kuće. Ovom prilikom učenici  su imali mogućnost da postavljaju pitanja iz oblasti psihologije, pedagogije i sporta.    

Tribina je održana povodom dve godine rada Fondacije „Profesura” , a stručnjaci iz domena psihologije, psihoterapije, pedagogije i sporta odgovarali su na pitanja učenika. Oni su se  pre svega fokusirali na period adolescencije, odnosno na to šta sve mladi u tom periodu proživljavaju, te situacije odnosno probleme,  pitanja,  koja su potencijalno važna za njih.  Važno je da vide da svi imamo probleme, da ne treba da se ustručavaju, takođe cilj nam je i da povežemo učenike različitih škola, kaže psiholog Aleksandra Radulović Zelenika. Kako objašnjava naša sagovornica, otuđenost je među najčešćim problemima kod adolescenata.

-Trenutno je to otuđenost, usamljenost, slaba motivacija, to je možda za nas psihologe zabrinjavajuće. Dosta su usamljeni, uz mobilne dosta provode slobodnog vremena. Treba praviti što više aktivnosti, sekcija, sport.

Fokus je pre svega na pitanjima mladih da kažemo iz tog drugog ugla, dakle osim formalnog dela  školovanja, važno je  posvetiti pažnju situacijama, eventualnim problemima, dilemama sa kojima se učenici susreću, a da nisu direktno vezana za gradivo i u tom smislu školu, pojašnjava osnivač Fondacije, Stela Šarović. 

-Zamislili smo to kao jednu priču o adolescentima u školi iz drugog ugla. Često kroz nove pravilnike, reforme školstva, zaboravimo na dečju dušu, da ih pitamo kako su.

Fondacija „Profesura”, tokom svog rada održala je niz humanitarnih akcija, konkurse poput konkursa „Nikola Tesla”, „Razglednica sa raspusta” i druge.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena