instagram
 
instagram

Društvo

Otvorene jaslice u Skerlićevoj ulici

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 25. mart 2024. • 12:41 •

Otvorene jaslice u Skerlićevoj ulici

Jaslice pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ u Skerlićevoj ulici i svečano su otvorene, a sredstva za izgradnju obezbedili su Ministarstvo evropskih fondova Republike Hrvatske i Centralna državna kancelarija za Hrvate van Republike Hrvatske. Jaslice će pohađati tridesetak mališana.

Novoizgrađene jaslice prostiru se na oko 150 kvadrata, u sklopu objekta napravljen je i apartman, a deca će koristiti i dvorište površine 450 kvadratnih metara. Kako iz Hrvatskog nacionalnog veća ističu, to je veliki dan za hrvatsku zajednicu, jer je izgradnjom stvoreno mesto za još oko tridesetoro dece. Jaslice nose i simboliku - decu čuvaju tri Marije – Marija Montesori, Marija Petković  i Devica Marija, kaže predsednica veća, Jasna Vojnić.

„Projekat je od velikog značaja, jer je u njemu učestvovalo više subjekata. Katolička crkva i Hrvatsko nacionalno veće uglavnom sve veće projekte rade zajedno, ali sada su bili uključeni i Grad Subotica i Predškolska ustanova „Naša radost“ i zbog toga mislimo da ovaj projekat ima dodatnu vrednost. Biće vrednost ne samo za hrvatsku zajednicu, nego i za čitavu Suboticu, jer ćemo dobiti mesta u našim vrtićima“- poručila je Vojnić.

Ideja o izgradnji jaslica rodila se nakon što je Teza Nimčević, čija se kuća nalazila tik uz vrtić u Skerlićevoj, odlučila da je ustupi crkvi. Časna sestra Silvana Milan iz Družbe kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda svetog Franje pokrenula je projekat nabavke sredstava i pisanja projektne dokumentacije. Kako kaže, nastavili su stopama Marije Petković, koja je bila posvećena radu sa porodicama i najmlađima u prvom vrtiću u Subotici otvorenom 1930.godine. U istom vrtiću 2001.godine počelo je obrazovanje na hrvatskom jeziku.

„Ovo su snovi koji rastu od 2001.godine, kad smo otvorili prvi vrtić, odmah se mislilo i računalo i bile su potrebe za jaslicama i to je malo po malo rasla ta ideja, ta misao, do danas kada se napokon ostvarila“ – istakla je časna Silvana.

Izgradnja jaslica pri vrtiću „Marija Petković – Sunčica“ deo je kapitalnog projekta „Rasti gde si posejan“ hrvatske zajednice u Republici Srbiji, koji uključuje izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju tri vrtića na hrvatskom jeziku i koji finansira Vlada Republike Hrvatske sa 960.000 evra.

„Ovi projekti, koje toliko uspešno sprovode i realizuju naši Hrvati i Hrvatsko nacionalno veće i svi oko njih, zaista služe pre svega zajednici, ali daju i veru da entuzijazam i sve ono što nosi hrvatska zajednica ide u smeru da nema brige za opstanak  Hrvata u Republici Srbiji“ – podvukao je državni sekretar Centralne kancelarije za Hrvate van Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

Podrška vlada dveju država interesima pripadnika manjinskih zajednica snažan je zalog daljem razvoju odnosa Srbije i Hrvatske,  zaključio je ministar  za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov.

„Ovo su ulaganja koja ostaju kao trajna vrednost državi u kojoj mi živimo i u tom smislu smatram da svi u Republici Srbiji danas, posebno pripadnici hrvatske zajednica trebamo biti zadovoljni, jer smo još jednom posvedočili da smo konstruktivni faktor unutar hrvatsko-srpskih odnosa.“

Projekat izgradnje jaslica vredan je oko 200.000 evra.

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena