instagram
 
instagram

Društvo

Nagrađeni najbolji mladi matematičari

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 26. mart 2024. • 12:58 •

Nagrađeni najbolji mladi matematičari

Najbolji mladi matematičari iz Subotice koji su ostvarili zavidne rezultate na okružnim takmičenjima i plasirali se na državno, tradicionalno su dobili priznanja i zahvalnice.

Gimnazijalci su i ove godine opravdali očekivanja: izborili su plasman na državno takmičenje iz matematike, a među njima su Jovan Tomić i Maja Milović.

„Učestvujem na takmičenjima dugi niz godina još od osnovne škole. Uspehe sam uvek ostvarivao što me je podsticalo da još više radim. Matematiku je najvažnije vežbati, početi i na zabavan način motivisati sebe da se radi bolje i više,“ ističe Jovan.

„Spremala sam se od januara, prvo takmičenje se održalo u februaru. Nadam se da ću na republičkom takmičenju da osvojim neku od prve tri nagrade i onda da imam direktan upis na fakultet, da ne moram da polažem prijemni ispit iz matematike, to bi mi mnogo olakšalo čitav proces upisivanja na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu,“ kaže Maja.

Uspešni su bili i subotički osnovci.

„Volim matematiku, lako mi ide, pa sam je zavoleo od malih nogu i nastavio sam da je učim,“ kaže Relja koji je prvak na okružnom takmičenju.

Subotica je ove godine dobila i najmlađeg prvaka, Todora Ostrogonca koji pohađa treći razred i koji je po prvi put odmerio svoje matematičko znanje sa vršnjacima.

„Nisam očekivao ovakav uspeh, ali sam mislio da ću dobro da prođem jer sam se jako dugo spremao,“ kaže Todor.

Osnovci su na okružnog takmičenju ukupno pobrali 62 nagrade i pohvale, dok su srednjoškolci 23, od kojih njih sedmoro ide na državno takmičenje.

„Do sada smo bili vrlo uspešni, ja moram da kažem da su učenici koji su se prošle godine takmičili osvojili i pravo upisa na fakultete bez polaganja prijemnog ispita i zahvaljujući njihovim nagradama mi sad imamo veću kvotu, što znači sedam učenika na državnom takmičenju,“ rekla je Ljubica Kiselički, predsednica Komisije za matematićčka takmičenja

Najboljim matematičarima čestitao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

„Ova veličansvena slika u našoj prelepoj većnici govori više od bilo koje reči. Ovoliki broj mladih koji su budućnost našeg grada, koji su budućnost naše Srbije. I šaljemo svi zajedno jednu snažnu poruku svim mladima Subotice i Srbije da je ovo pravi put, put znanja, a vi ste jedan veliki svetionik na tom putu. I moraju svi da znaju koja je važnost obrazovanja i koja je važnost što veće količine znanja,“ poručio je gradonačelnik.

Državno takmičenje za osnovce održaće se 11. maja, ali kako još uvek nisu izašle kvote, nije poznato ko se sve plasirao, dok je za srednjoškolce takmičenje 20. aprila.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena