instagram
 
instagram

Društvo

Prvotimci Spartaka posetili decu iz kluba „Zvuci srca”

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 2. april 2024. • 13:36 •

Prvotimci Spartaka posetili  decu  iz kluba „Zvuci srca”

Povodom obeležavanja Svetskog dana autizma u  Klubu  za osobe sa invaliditetom  i prijatelje „Zvuci srca Subotica” organizovano je druženje članova sa  prvotimcima Fudbalskog kluba „Spartak Ždrepčeva krv”.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom u našem gradu postoji od 2011.godine, upravo sa ciljem podizanja svesti o osobama sa autizmom. Podrška  Kluba bila je prisutna i  ranije, ali  po drugi put na inicijativu kluba ovaj dan obeležava se na baš ovakav način, podseća  predsednica Udruženja za pomoć osobama s autizmom, Suzana Skenderović.  O autizmu treba da se priča konstantno, tokom cele godine,  ističe naša sagovornica. 

-Mesec april je mesec autizma, biće raznih akcija i u celoj Srbiji se održavaju. Hvala Klubu, hvala Olji, prvotimcima, jer ovako upoznajemo da naša deca mogu da igraju možda i fudbal, da u skladu sa svojim sposobnostima mogu sve. Posle godinu dana možemo da kažemo da malim koracima ipak pravimo velike.

Autizam je vrlo specifičan, to je stanje koje osoba ima celoga života. Važna je rana dijagnostika, kao i stručna pomoć i podrška, kako osobi sa autizmom, tako i porodici, objašnjava Suzana. 

-Ja bi možda zamolila sve ljude, donosioce odluka da sagledaju problematiku autizma. Autizam je kada neko mora da ima nadzor 24 sata, autizam je kada neko vrišti, kada smeta zvuk telefona... Mi imamo dosta osoba sa autizmom u našem gradu, koji nemaju mesto gde bi se uz adekvatnu stručnu podršku ipak osamostalili onoliko koliko mogu.    

Ova akcija polako prerasta u tradiciju, u prvi mah spojila nas je plava boja, sada je i naš cilj da podignemo svest o autizmu, uopšte o ljudima sa posebnim potrebama, ističe  ispred fudbalskog kluba „Spartak”, Olja Mijailović.

-Sutra na utakmici, početni udarac izvešće neko ispred kluba „Zvuci srca“ i na taj način želimo da pošaljemo još jednom poruku, da smo svi jednaki.

Akcija predstavlja širenje inkluzije odnosno svesti o različitostima. Među fudbalerima je bio i Vladimir Prijović, koji ističe da je za njega ovo iskustvo bilo veoma značajno.

-Došli smo da podržimo decu, deca su bogatsvto ovoga sveta. Mnogo nam znači, što smo ovde.

Ovom prilikom, a kao i prethodne godine,  organizovana je i  šetnja igrača sa decom kroz grad, kada su simbolično pušteni i plavi baloni.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena