instagram
 
instagram

Društvo

Profesor dr Vojislav Andrić održao predavanje u Matematičkoj školi „Gauss”

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 12. april 2024. • 14:02 •

Profesor dr Vojislav Andrić  održao predavanje u Matematičkoj školi „Gauss”

Profesor dr Vojislav Andrić, naš eminentni metodičar nastave matematike, stručnjak za rad sa talentovanim učenicima, autor brojnih zbirki iz matematike, održao je predavanje u Matematičkoj školi „Gauss”  u Subotici.  Tema predavanja bila je Diofantove jednačine.

Profesor dr Vojislav Andrić je u mladosti bio čuveni valjevski rukometaš, dugogodišnji direktor Valjevske gimnazije, kulturni i javni radnik. Za izuzetan doprinos Valjevu, sportu, Društvu matematičara Srbije dobio je brojna priznanja. Osim toga nosilac je Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije, koja mu je dodeljena protekle godine. Kako priča i sam profesor u odnosu na početak njegovog rada, promenio se i njegov pristup, ali i zainteresovanost mladih za matematiku. Danas je manje onih koji su zainteresovani za matematiku, uprkos tome još uvek je visok koeficijent uspeha na raznim takmičenjima. Matematika nije samo za školu, već nudi i  princip, model rešavanja problema u životu, ističe naš sagovornik. Diofantove jednačine, dakle tema predavanja,  ujedno su i uža specijalnost profesora Andrića.

-Tema pripada i šestom i sedmom i osmom razredu i verovatno će biti po koji zadatak na predstojećem državnom takmičenju, nadam se da će i srednjoškolci naći neki predmet interesovanja za sebe. Tema  je univerzalna ispričaću prvo opšti metod, na primerima ću pokazati kako to funkcioniše u raznim situacijama. 

Oko 18 učenika prisustvovalo je predavanju i to od uzrasta od šestog razreda osnovne, do trećeg razreda srednje škole. Među njima je bio i Relja Dulić, koji se takođe priprema za učešće na državnom takmičenju i kako kaže  za tu priliku ovo predavanje je i više nego korisno.

-Znači mi mnogo da nam se pojasne neke stvari. Takođe i za pojašnjenje pojedinih stvari i za samopouzdanje.

Do saradnje je došlo spontano, učenici šestog razreda ispitivali su  Diofantove jednačine, ta grupa je brojna, a dvoje učenika plasiralo se na državno takmičenje, zbog čega je profesorka Ljubica Kiselički kontaktirala kolegu Andrića. Radi se o čoveku za kojeg se može reći da je pionir u radu sa mladim taentima, a kako se bliže i takmičenja, ovo predavanje bilo je ujedno i dodatni oblik pripreme, ističe Kiselički.

- Radi se o čoveku koji je pionir u radu sa talentima. Osnivač je i Kluba mladih matematičara u Valjevu, među prvima je u Valjevskoj gimnaziji otvoreno odeljenje za matematičare. Oni su primer ostalim kako treba raditi sa mladim talentima.

Predavanje je bilo namenjeno isključivo mladim matematičarima – takmičarima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena