instagram
 
instagram

Društvo

Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 8. maj 2024. • 12:52 •

Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

Crveni krst u Subotici broji oko 200 volontera, realizuje nekoliko programa gde osim socijalnih, sprovodi i program borbe protiv trgovine ljudima, promocju humanih vrednosti, program davalaštva krvi i druge. Na današnji dan, dan Crvenog krsta, iz ove organizacije podsećaju da je humanost važna za sve nas, te da mala dela, za nekoga mogu biti od velike pomoći. 

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se svakog 8. maja,  a nakon kojeg sledi i nedelja Crvenog krsta od osmog do 15. maja. Ovogodišnji moto je „Sačuvajmo humanost“. Ovaj datum izabran je simbolično, jer je na taj dan davne 1828. godine rođen Žan Anri Dinan, tvorac Crvenog krsta. Tim povodom položeni su  venci ispred biste Anri Dinana na Trgu žrtava fašizma.

-Ova cela priča počela je davne 1859. godine  kada se na severu Italije odrigrala bitka, a Anri Dinan kao trgovac prolazio je tu i odlučio da želi da pomogne svima koji su tu bili unesrećeni. Stvorio je bolnice u crkvama  gde se pružala bolesnima i ranjenima pomoć. Taj volonterizam živi i dan danas, u celom svetu- ističe volonterka Crvenog krsta Subotica, Emina Salihović.

Čitav rad organizacije zasnovan je na angažovanju volontera, podseća sekretar Crvenog krsta Subotica, dr Siniša Trajković. Postoje dve grupe, odnosno stariji i mladi volonteri.

-Imamo oko pedesetak starijih volontera angažovanih na socijalnim programima, dok mladih volontera ima oko 150, od tog broja oko 70 je aktivno u organizaciji i učestvuje u svim programskim aktivnostima. One aktivnosti po kojima smo poznati, a osim socijalnih programa, su program delovanja u nesrećama, davalaštva krvi, prva pomoć, program borbe protiv trgovine ljudima, promocija humanih vrednosti.

Ovim povodom održaće se niz aktivnosti tokom nedelje Crvenog krsta. Takođe svi mladi do 30 godina a koji to žele,  mogu se pridružiti svakog četvrtka u pola osam na sastanku u ulici Trg žrtava fašizma 3 i uključiti u rad.  

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena