instagram
 
instagram

Društvo

U Srbiji 60.000 dece potencijalno kasni u razvoju

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 14. jun 2024. • 15:04 •

U Srbiji 60.000 dece potencijalno kasni u razvoju

Procene su da u Srbiji ima oko 60.000 dece koja potencijalno kasne u razvoju, ali tačan podatak o broju dece sa smetnjama u razvoju još uvek nije dostupan. Takvu decu je potrebno što ranije identifikovati, idealno do treće godine kada je mozak najotvoreniji za razvoj, a potom je porodici potrebno pružiti integrisanu podršku - poruke su sa prvog stručno-naučnog skupa „Dani dr Svetomira Bojanina“ koji je okupio oko 200 stručnjaka defektoloških i medicinskih nauka i socijalne zaštite.

Registar dece sa smetnjama u razvoju je u nastanku, a korak unapred je i standardizacija instrumenta uzrasta i razvoja deteta, zahvaljujući kome može da se otkrije veliki broj dece, poručila je jedna od predavača, prof. dr Snežana Ilić. Decu koja kasne potrebno je identifikovati što ranije kako bi mogla da razviju svoj pun potencijal, a takođe je ključno da se stručnjaci iz različitih oblasti nađu oko porodice i deteta, kako roditelji ne bi lutali, već dobili integrisanu podršku.

„Zapravo svaku zabrinutost koju roditelj ima treba da podeli sa pedijatrom, treba da podeli sa razvojnim savetovalištem, sa saradnicima koji rade... logopedima, defektolozima, psiholozima koji rade u razvojnim savetovalištima ili kroz stručnu službu predškolske ustanove ukoliko dete ide u vrtić. Zapravo ta zabrinutost je često prediktivna i obično su roditelji ti koji prvi primete da se njihovo dete ne razvija na tipičan način.“

Sa Katedre sa specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu potvrđuju važnost saradnje svih grana uključenih u razvoj deteta.

„Saradnja je izuzetno važna, upravo u tom ranom periodu kada možemo da sprovodemo adekvatnu ranu intervenciju i naravno da pružimo adekvatnu podršku ne samo detetu sa smetnjama u razvoju, već i njegovim roditeljima i čitavoj porodici. Upravo zato je važan jedan transdisciplinarni pristup gde stručnjaci raznih profila međusobno sarađuju, razmenjuju svoja znanja i iskustva i predloge za pružanje adekvatne podrške“ – kaže dr Danijela Tamaš.

Na dvodnevnom skupu učestvuje više od 200 učesnika iz preko 15 gradova iz čitave Srbije, ali i gosti iz Republike Srpske. U pitanju su stručnjaci iz raznih oblasti – defektoloških nauka, socijalne zaštite, medicinskih nauka, poručio je direktor OISŠ ,,Dr Svetomir Bojanin“, Miodrag Stankov, koja je ujedno i organizator i domaćin skupa.

„Ceo naučni skup je sastavljen iz tri sesije, to su teme koje su vrlo popularne u ovom periodu, prva koju ćemo obrađivati je tretman pokretom, radi se o izlagačima sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Potom uopšte rad sa decom u tom razvojnom periodu, koji je možda najbitniji u radu sa decom koja imaju posebne potrebe i invaliditet. Jedan sesija nosi naziv i po knjizi profesora Bojanina „Škola kao bolest.“

„Dane dr Svetomira Bojanina“ podržala je i lokalna samouprava.

„Ovo je samo jedan korak dalje, imamo ovde priliku da ugostimo i kao Grad, kao lokalna samouprava, niz eminentnih predavača i gostiju. Nadam se da će oni videti koliko je zaista škola „Dr Svetomir Bojanin“ prepoznatljiva ko kvalitetu svoje nastave u ovom segmentu obrazovanja i da ovo naravno neće biti prvi i jedini, već da će prerasti u tradicionalni skup, kakav je zaista ovoj deci potreban“ – istakla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.

Profesor Bojanin preminuo je početkom godine, a bio je jedan od najpoznatijih srpskih dečjih neuropsihijatara, jedan od utemeljivača neuropsihologije razvojnog doba, kao i redukcije psihomotorike, modela po kojima OISŠ „Dr Svetomir Bojanin“ radi i po kojima je poznata.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena