instagram
 
instagram

Društvo

„Porodična karika humanosti”

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 17. jun 2024. • 14:00 •

„Porodična karika humanosti”

Ispred Hale sportova juče je održan veliki humanitarni događaj pod nazivom „Porodična karika humanosti“, na kom su se prikupljala sredstva za lečenje male Sofije Pranić, članice Fondacije „Budi human“. Subotičani su još jednom položili ispit humanosti, na bazaru su donirali oko 370.000 dinara.

Na „Porodičnoj karici humanosti“ oko pedeset učesnika kuvalo je kotlić, prodavalo slatkiše, igračke, rukotvorine. Dobroj atmosferi doprineli su i subotički muzičari, plesna škola, Elza koja je zabavljala najmađe, a takođe su organizovane i kreativne radionice, te sportske aktivnosti za decu.

„Odziv je zaista sjajan, ima svega, kuvamo gulaš, paprikaš, pasulj, imamo i roštilj po prvi put. Mesare su se odazvale na naš apel i donirale su nam meso, ćevape i pljeskavice. Tu je nas pedesetak, mi smo jedna velika porodica, to je već neka standardna ekipa, ali se zaista svaki put uključuje neko novi. Ipak, većina već četiri godine svaki put sa nama učestvuje“ – kaže Tijana Mijović iz neformalne grupe „Naše malo nekome je sve“.

Dobar odziv na humanitarnu akciju obradovao je i Sofijinu majku, Katarinu. Njena ćerka i dalje čeka svoju šansu za lečenje u Americi, za koje je prikupljeno oko tri miliona dinara od ukupno potrebne sume od 100.000 evra. Sada čekaju da se skupi tim lekara, te da dobiju termin, dodaje Katarina.

„Dosta dobro ide, nismo se nadali da će ovako poći, ali treba još da skupimo do 100.000 da bismo mogli da izađemo u Ameriku. Ona ima tuberoznu sklerozu, njen organizam ne proizvodi antitela protiv tubera. Najveći problem je što ona na mozgu ima tuber koji izaziva epileptične napade koji su svakodnevni. Minimalno ih ima šest puta na dan, a u većini slučajeva je to petnaest puta na dan. Zbog toga želimo da bar nekako može da živi bez tih epileptičnh napada“- pojašnjava Katarina.

Na jučerašnjem bazaru prikupljeno je 340.430 dinara, 265 evra i 2.000 forinti. Svi koji žele da pomognu lečenje male Sofije mogu to učiniti i slanjem SMS poruke sadržine 1660 na broj 3030.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena