instagram
 
instagram

Kultura

„Interkultura” u subotičkoj Gimnaziji

RTV Subotica • Silvia Martinović • 15. mart 2024. • 12:04 •

„Interkultura” u subotičkoj Gimnaziji

Đaci na jednogodišnjem interkulturalnom programu razmene učenika sinoć su govorili o svom dosadašnjem iskustvu i boravku u Srbiji, navodeći sličnosti i razlike u kulturama. U svečanoj sali Gimnazije „Svetozar Marković“ prisutni su imali priliku da čuju i utiske Lune Nadejski, učenice trećeg razreda ove škole, koja je tri meseca provela u Italiji zahvaljujući projektu „Interkultura“.

U poslednjih više od deset godina subotičku Gimnaziju posetili su učenici iz Francuske, Belgije, Rusije, Turske, Italije, pa čak i iz Čilea i Tajlanda, a gimnazijalci su bili na razmeni učenika u Italiji, Španiji, Meksiku i Japanu. Luna Nadejski je provela tri meseca u Italiji, i kaže da taj doživljaj nikada neće zaboraviti.

- Način školovanja je mnogo drugačiji od ovog ovde, iz škole se ne sme izlaziti, nema pauze, časovi traju sat vremena, tako da mi je to u početku bilo pomalo teško, ali nekako se osećam posle ove razmene mnogo individualnije.

Ismail Denek je stigao iz Turske, a već je uspeo da nauči jezik i stekne dosta prijatelja.

- Naše kulture su slične i nije mi bilo teško da se naviknem, osećam se kao kod kuće, mislim da bi svi trebalo da učestvuju u programima razmene.

Osim pojedinačnih razmena, Gimnazija je imala priliku da ugosti i cele razrede - kaže Ljiljana Filipović, profesorka nemačkog jezika.

- Naša škola je učestvovala i u razmeni odeljenja, dva puta smo to do sada ostvarili, jednom sa Rusijom, a drugi put sa Italijom.

Program Udruženja „Interkultura“ đacima predstavio je Aleksandar Slavov, profesor srpskog jezika i književnosti.

- Moto naše organizacije „Interkulture“ jeste „Ovo nije samo jedna godina u životu, ovo je čitav život u jednoj godini“. To i jeste tako, učenici postaju svesni toga da su oni odrasli, da su oni proživeli jedan potpuno drugačiji život, upoznali kulturu, zemlju o kojoj su boravili, stekli neka nova iskustva, nova prijateljstva i znanja koja nose u svoju zemlju, i tamo su u obavezi prosto da nastave da rade u okviru svoje organizacije, kao volonteri, isto kao i naši učenici koji moraju da nastave da rade kao volonteri „Interkulture“ - objašnjava profesor.

Više informacija o radu same organizacije „Interkultura“ zainteresovani mogu naći na internet stranici www.afs.org.rs.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena