instagram
 
instagram

Politika

GrO DS: Sećanje na Zorana Đinđića

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 10. mart 2023. • 10:01 •

GrO DS: Sećanje na Zorana Đinđića

„Ovog 12. marta, u nedelju, navršiće se dvadeset godina od ubistva dr Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera Srbije. U nedelju, 12. marta, u 11 časova na Platou dr Zorana Đinđića minutom ćutanja će biti odata počast ubijenom premijeru. Gradski odbor Demokratske stranke poziva sugrađane da se tog dana pridruže obeležavanju sećanja na dr Zorana Đinđića.

Pre dvadeset godina, 12. marta 2003, ispred zgrade Vlade Republike Srbije ubijen je njen tadašnji premijer, dr Zoran Đinđić. Pokretač promena, zagovornik ustanovljavanja slobode i odgovornosti kao temeljnih vrednosti našeg društva, dr Đinđić je činio nezaustavljive korake ka uređivanju Srbije i njenom približavanju pozitivnim idealima zemalja razvijenog sveta. Snaga i život kojima je pokretao svoje i društvene političke ciljeve zauvek su zaustavljeni njegovim ubistvom. Dve decenije nakon ubistva, politička misao i emancipatorsko delovanje dr Zorana Đinđića još uvek su nedosegnuti svetionici novije istorije Srbije.

Dr Zoran Đinđić bio je jedan od inicijatora obnavljanja Demokratske stranke, jedan od njenih osnivača 1990. godine, a četiri godine kasnije postao je i njen predsednik. Izabran je za gradonačelnika Beograda 1997. godine, kao kandidat koalicije „Zajedno“ i kao čovek koji je nosio plamen demokratije. Zbog svog političkog delovanja, bio je osuđivan od strane tadašnjeg režima. Preuzimajući odgovornost za predvođenje procesa demokratskih promena u zemlji, bio je koordinator Saveza za promene i šef centralnog izbornog štaba Demokratske opozicije Srbije. Njegov rad doveo je do pobede na izborima 2000. godine, nakon kojih je smenjen autokratski režim Slobodana Miloševića. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. godine. Ubijen je 12. marta 2003. godine.”

Preporučujemo još …


Slušanost radija u Subotici u 2022. godini
Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin