instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Cena meda za sada ne raste

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 19. mart 2024. • 11:47 •

Cena meda za sada ne raste

Trenutna  cena meda za sada ostaje ista, kažu pčelari.  Eventualne promene mogle bi uslediti kao posledica nepovoljnih vremenskih uslova  koji mogu uticati na samu proizvodnju, ili  usled dodatnog poskupljenja proizvodnih  inputa. Ukoliko u tim segmentima ne bude drastičnih promena, neće biti ni promene cena.

Očekivanja za ovu godinu su velika kao i svake godine, ali sve zavisi od vremenskih uslova objašnjava predsednik Udruženja pčelara „Pčela” Subotica, Dragoljub Matić. Priroda je „oživela” mnogo ranije, odnosno počelo je cvetanje, a bojazan postoji od mrazeva. To ne pogoduje ni pčelarima, ni voćarima, a ni ostalim poljoprivrednicima, dodaje Matić.

-U ovom trenutku cene meda na malo se godinama ne menja, cene u otkupu praktično nema, tu je šarolika i  teška situacija za pčelare. Eventualni kasniji mrazevi, kasnije štete bi dodatno pogoršali stanje u samom pčelasrtvu i samih pčelara. Ipak očekujemo da bude lepša godina, da bolje prođemo. 

Najtraženiji je cvetni med, potom bagremov, dok je sve popularniji i med od uljane repice. Tegla bagremovog meda košta oko 1.200 dinara, cena  cvetnog  je oko 900,  a livadskog oko 1.000 dinara. Cene stagniraju godinama, to je prag kada je reč o kupcima, a takođe, to je i cena koja nije isplativa za pčelare, zaključuje sagovornik.

-Ako bude neke štete, da li će ići povećanje cene, mislim da neće. Ipak to je sve prouzrokovano našim troškovima, naši inputi su jako veliki. Cena goriva, opreme, sve to raste, dokle god pčelari to mogu da isprate, opstanu, cene će ostati iste, kasnije će neminovno morati da raste.   

Takođe, naš sagovornik apeluje na proizvođače da vode računa o načinu i vremenu prskanja voća – da koriste proizvode koji nisu štetni za pčele, te da  prskanje obavljaju u adekvatno doba dana. 

 

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena