instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Setva počela, posle praznika se očekuje nastavak radova

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 28. mart 2024. • 11:46 •

Setva počela, posle praznika se očekuje  nastavak radova

U subotičkom ataru setva je počela, prvo je zasejana šećerna repa, a tokom naredne sedmice očekuje se početak setvenih radova i kasno-jarih kultura – kukuruza, suncokreta i soje. Stručnjaci predviđaju da će ove godine u ataru biti više kukuruza nego prošle godine.

Šećerna repa zasejana je na nešto više od 1.200 hektara, a nakon uskršnjih praznika poljoprivrednici će nastaviti setvene radove. Dok je kukuruz prošle godine zauzimao svega 25.000 hektara, projekcije su da će ove godine površine biti u skladu sa višegodišnjim prosekom, te da će kukuruz biti zasejan na 32.000, a suncokret na oko 8.000 hektara.

„Očekuje se da će zemljište biti zagrejano na temperaturi kada se može započeti setva i preporuka je da se krene, ne treba odlagati setvu, jer prognoze su da u aprilu ne bi trebalo da bude nekih hladnih talasa i ukoliko takva prognoza bude, znači od naredne nedelje bi već trebalo krenuti polako sa setvom kukuruza i suncokreta“ – kaže direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damir Varga.

S druge strane, površine pod sojom drastično su smanjene, jer je njeno gajenje zbog klimatskih uslova postalo ekonomski neisplativo, zaključuje Varga.

„Ne očekuje se da će biti zasejano više od 150 do 200 hektara soje, a ranije je bilo oko 1.100 do 1.200 hektara.“

Kada su ozimi usevi u pitanju, sagovornik napominje da za sada dobro izgledaju.Na uljanoj repici počinje cvetanje, i to desetak dana ranije nego što je uobičajeno. Kod ječma je primetna pojava poleganja, pa će na tim parcelama prinos biti nešto skromniji.

„U ovom periodu prihrana je uglavnom obavljena, ali neki proizvođači su skloni tome da rade folijarne prihrane,  a savet je da se ništa ne radi u ovom periodu, s obzirom da nema dovoljno padavina. Bilo je svega tridesetak litara padavina u prethodna dva meseca, tako da će rezerve vlage iz površinskog sloja vrlo brzo biti iscrpljene, jer su usevi sada u fazi intenzivne potrošnje vode.“

Iako su trenutno u dobrom stanju, ozimim usevima je u narednim danima potrebno barem 25 do 30 litara padavina da bi bili obezbeđeni vlagom, zakljujučuje Varga i dodaje da će ukoliko padavine izostanu nastati problem.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena