Privreda

Ivanišević i Simanić razgovarali o unapređenju ženskog preduzetništva

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 16. novembar 2021. • 15:59 •

Ivanišević i Simanić razgovarali o unapređenju ženskog preduzetništva

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević sastao se sa direktorkom Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Brankicom Simanić, s kojom je razgovarao o unapređenju ženskog preduzetništva i uspostavljanju efikasnijih mera podrške tom važnom privrednom sektoru, s posebnim osvrtom na novi ciklus konkursa u 2022. godini.

Tema današnjeg sastanka bila je i predstojeće potpisivanje sporazuma o saradnji, sa ciljem zajedničkog organizovanja „otvorenih dana“ posvećenih preduzetništvu i ranjivim kategorijama u toj oblasti. Jedan od važnih aspekata ovog susreta svakako je razmena iskustava, znanja i primera dobre prakse, te zajedničko delovanje u vidu institucionalne podrške preduzetništvu.

„Preduzetništvo kod žena nije odlika pola, već osobe koja želi da se bavi time, pa je ova oblast za nas veoma značajna. U toku ove godine pomogli smo ženskom preduzetništvu u tri segmenta, a prvi je konkurs na kome smo izdvojili 20 miliona dinara, s tim što smo kao uslov postavili i kriterijum da su žene upravitelji u preduzeću, a vodilo se računa i o broju angažovanih žena. Prvi put smo sa Razvojnim fondom napravili zajedničku kreditnu liniju kojom su podržane žene u turizmu. Na svim konkursima Sekretarijata, čija je vrednost preko 200 miliona dinara, više od 40 odsto učesnika su žene, što je veoma značajno“, istakao je dr Ivanišević.

On je dodao da se nastavljaju razgovori o saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uzimajući u obzir njihova iskustva, te da će u predlogu budžeta biti opredeljena sredstva za poseban konkurs namenjen podršci ženskom preduzetništvu.

Cilj Sektora preduzetništva PKS jeste rad na unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, u okviru dve organizacione jedinice – Stručne službe za podršku Parlamentu preduzetnika i Kancelarije za preduzetništvo.

Branislava Simanić iz Privredne komore istakla je da je na teritoriji Vojvodine evidentirano oko 55.000 preduzetnika, od kojih je preko 20.000 žena. Ona je posebno istakla Sekciju za žensko preduzetništvo PKS, koja umnogome nastoji da utiče na ekonomsko osnaživanje preduzetnica u Srbiji i promociju razvoja ženskog preduzetništva, pomažući im da nastupaju na sajmovima, plasiraju svoju robu i usluge na strana tržišta, uz organizaciju čitavog niza besplatnih edukacija i insistiranje na digitalizaciji poslovanja i inovativnosti.

Simanićeva je dodala da je formiran i Sektor za omladinsko preudzetništvo, kako bi se podstakao što veći broj mladih da započnu sopstveni posao, da otvaraju nova radna mesta i prihoduju u Republici Srbiji.

Na današnjem sastanku razgovaralo se i o zajedničkom nastupu privrede i privatnog sektora Republike Srbije i AP Vojvodine na predstojećem Sajmu preduzetništva, u martu 2022. godine u Novom Sadu, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, uz podršku Novosadskog sajma. Tim povodom će Privredna komora Vojvodine aktivno učestvovati u pripremi te sajamske manifestacije, uz učešće privrednika iz zemlje i regiona, organizovanje edukativnih radionica, B2B susreta i drugih vidova javnog nastupa.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Jutrenje

RTV Subotica

Jutrenje

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad