instagram
 
instagram

Privreda

Na Ekonomskom fakultetu održan prvi Sajam prakse i zapošljavanja

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 26. mart 2024. • 13:12 •

Na Ekonomskom fakultetu održan prvi Sajam prakse i zapošljavanja

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici održan je prvi Sajam prakse i zapošljavanja, koji je okupio oko 30 poslodavaca. Sajam bi trebalo da poveže kompanije i studente u cilju što boljeg donošenja karijernih odluka.

Iza organizacije prvog Sajma prakse i zapošljavanja stajala je ideja približavanja privredi i osluškivanju potreba privrede, jer je za kompanije od izuzetnog značaja da pronađu odgovarajuće kadrove, pojašnjava dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr Nebojša Gvozdenović. On je dodao i da mu je drago što su se mnogobrojne kompanije iz različitih sektora odazvale.

„Sa druge strane za nas kao fakultet je bitno da stalno budemo u komunikaciji, da znamo kako da inoviramo naše studijske programe, kako da ih usmerimo, a ono što je najvažnije – svaki naš student na master studijama i na četvrtoj godini osnovnih studija po novoj akreditaciji mora da prođe stručnu praksu, to se vodi kao jedan predmet, skuplja te ESPB bodove i on bez stručne prakse ne može ni da završi studije“ – istakao je dekan.

Za studentkinju treće godine smera marketing, Tijanu Perc, Sajam je odlična prilika da pronađe kompaniju u kojoj će započeti praksu, a potencijalno i zaposlenje.

„Volela bih iskreno da ako se sad desi praksa, da u četvrtoj godini već mogu da krenem i da radim, tako da značajan je Sajam u svakom smislu, i što se tiče iskustva i svega ostalog“- rekla je Tijana.

Na sajmu su bili predstavnici brojnih IT kompanija, banaka, osiguravajućih kuća, proizvodnog sektora, a većina je donela svoje programe prakse u potrazi za mladim ljudima. Tako je i IT kompanija „HTEC grup“  predstavila program jednomesečne prakse.

„Mi praksu organizujemo tako što je svakom studentu dodeljen mentor u odnosu na tehnologiju ili domen koji želi da istražuje u sferi softver developmenta i digitalnog poslovanja. Dogovorimo se šta je to šta on pravi, bude kod nas mesec dana sa svim pravima i obavezama kao redovan zaposleni u našem ofisu i nakon odrađene prakse i prezentacije, dobija sertifikat o završenoj praksi“ – navodi direktor filijale, Bojan Đurić.

Sajam prakse i zapošljavanja podržao je i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

„Mi danas govorimo o veoma dobroj stopi nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodina, ona je oko devet odsto, ali ono što nas više raduje jeste da su kompanije shvatile da moraju one da krenu ka ovim mladim ljudima, da im ponude dobre uslove zapošljavanja i dobre zarade, jer ovi mladi ljudi jesu budućnost, oni su ti koji će naslediti i ljude u tim kompanijama i sve ostale“ – ocenio je pokrajinski sekretar, dr Nenad Ivanišević.

Sajam prakse će sutra biti održan i na odeljenju Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, gde se takođe očekuje oko 30 poslodavaca.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena