instagram
 
instagram

Zdravlje

Prošle godine bez obolelih od tuberkuloze

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 25. mart 2024. • 12:41 •

Prošle godine bez obolelih od tuberkuloze

Poslednjih deset do petnaest godina epidemiološka situacija sa tuberkulozom je stabilna, budući da se u našem okrugu ona javlja sporadično – godišnje dva do tri slučaja, ocenjuju lekari povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze koji se obeležava 24. marta. Tokom prošle godine u specijalističkoj ambulanti u Harambašićevoj nisu imali ni jednog pacijenta obolelog od ove, nekad rasprostranjene i smrtonosne zarazne bolesti.

Iako tuberkuloza nije stvar prošlosti, ona je se javlja veoma retko. Do toga je dovela kombinacija mera: imunizacija beseže vakcinom odmah po rođenju, blagovremena dijagnostika i adekvatno lečenje, objašnjava pulmolog, dr Elizabeta Vrana. U riziku od oboljevanja su starije osobe koje su imunokompromitovane, precizira doktorka, ali napominje da je bolest uglavnom izlečiva.

„Najčešče obolevaju osobe starije životne dobi i muškarci, oni koji imaju oslabljen imunitet, poput obolelih od HIV-a ili su alkoholičari, možda žive u lošijim socio-ekonomskim uslovima, ne hrane se kako treba. Međutim, mi kada postavimo dijagnozu propisujemo terapiju koja se najčešće sastoji u prva četiri meseca od četiri leka, i sledeća četiri meseca, pacijent pije šest tableta i najčešće dolazi do izlečenja,“ navodi dr Vrana.

Uspešnost terapije zavisi i od stanja pacijenta i drugih bolesti koje ima, ali je veoma važno da se na vreme obrate pulmologu, a ne tek kada počnu da iskašljavaju krv, apeluje naša sagovornica.

„Ono što je važno kod pacijenata jeste da dolaze redovno na kontrole, kao i da članovi porodica koji žive sa njima budu pregledani. Svi koji duže vreme kašlju, više od tri do četiri nedelje, imaju noćno preznojavanje, gubitak na telesnoj masi, gubitak apetita da se jave pulmologu. Već kada iskašljavaju krv onda se odmah javljaju, što može da bude jedan od znakova tuberkuloze,“ kaže dr Vrana.

 Prema preliminarnim podacima u 2023. godini u Republici Srbiji registrovano je 476 osoba obolelih od tuberkuloze, što odgovara stopi prijavljivanja od 7,14 na 100.000 stanovnika.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena