instagram
 
instagram

Zdravlje

Malu decu obavezno zaštititi od toplote i sunca

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 2. jul 2024. • 12:38 •

Malu decu obavezno zaštititi od toplote i sunca

Iako je tek početak leta, jedan toplotni talas je već iza nas, ali kako meterolozi najavljuju da tek dolazi vreme ekstremno visokih temperatura, pedijatri apeluju na roditelje da malu decu zaštite kako od toplote, tako i od sunca.

Mala deca su posebno osetljiva na tropske vrućine, zbog čega lekari savetuju da se ne izvode u najtoplijem delu dana, kao i da borave u hladovini. Po rečima pedijatra dr Ane Ibrajter, deca ne treba da budu napolju nakon 10 ili 11 časova i roditelji eventualno mogu da ih izvedu nakon 17 ili 18 časova, kada se temperature malo spuste. Takođe, potrebno je i da ih adekvatno obuku.

„Mala deca, što su manja, to su osetljivija na visoke temperature, može da dođe do dehihratacije, do sunčanice ako borave na suncu, tako da bismo to sprečili, onda je jako važno da borave u klimatizovanim prostorijama, a ako treba da borave napolju, a treba, onda u nekim jutarnjim časovima popodne, u prirodnoj ladovini, uvek treba lagano da budu obučeni, svetle boje, da se zaštite šeširićima, takođe svetle boje, da se glava zaštiti,“ savetuje dr Ibrajter.

Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na automobile, koje prvo treba da rashlade, kao i da provere auto-sedišta, koja mogu da budu ugrejana od stajanja na suncu.

„Dečje sedište je obično tamno i jako se zagreje. Znači, tu prvo klimatizovati auto, ako je moguće i ako dete i nije u automobilu, ostaviti preko sedišta belu pamučnu pelenu da se ne bi pregrejali. Treba obratiti pažnju, jer može doći do opekotina na koži,“ pojašnjava naša sagovornica.

Osim zaštite od toplote, pedijatri ističu da je posebno važna i zaštita od sunca – obavezne su kreme sa visokim zaštitnim faktorom, a kada smo na letovanju, veoma su praktične anti uv majice, u kojima mališani mogu i da se kupaju.

„Naravno, faktor 50 i više, prilagođen deci. Dakle da je naznačeno da je za decu i to kako proizvođač preporučuje, da se nanosi barem 30 minuta izlaska na sunce i to što kraćeda se bude na suncu, samo prirodna hladovina, a ako je nema, obavezno suncobran, jer se sunčanje ne preporučuje ni za odrasle, kamoli za decu,“ napominje dr Ibrajter.

Kada su je u pitanju korišćenje klima uređaja, razlika između spoljne i u stanu ne treba da bude prevelika, a uređaj treba tako da se podesi da ne duva direktno na dete.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena