Vojvodjanski
 

Društvo

Škola u pozorištu- Projekat Grada Zrenjanina, srednjih škola i NP „Toša Jovanović“

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 16. septembar 2021. • 11:40 •

Škola u pozorištu- Projekat Grada Zrenjanina, srednjih škola i NP „Toša Jovanović“

Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina u septembru započinje novu sezonu igranja lutkarskih i dramskih predstava (2021/2022). Na repertoaru našeg pozorišta, koje igra na dve scene – Scena „Todor Manojlović” i Velika scena, nalaze se komadi svetskih dramskih klasika i savremenijih stvaroca, poput Šekspira, Molijera, Brehta, Vilijamsa i Vajldera, ali i domaćih autora, J.S. Popovića, B. Nušića, B.M. Mihiza, za čija su izvođenja našim glumicama i glumcima dodeljivane brojne nagrade na renomiranim festivalima u zemlji i regionu. Međutim, sa otvaranjem svake nove sezone zrenjaninsko Pozorište nastoji da unapredi saradnju sa svojom publikom, kako sa onom najmlađom i onom starijom u redovnim terminima, tako i sa onom koja iz školskih klupa organizovano dolazi u naše gradsko, najstarije pozorišno zdanje u Srbiji (1839).

Rukovodeći se takvom idejom NP „Toša Jovanović” pokrenulo je projekat sa Gradskom upravom Zrenjanina i Aktivom srednjih škola Zrenjanina pod nazivom ŠKOLA U POZORIŠTU, koji bi za cilj imao proširenje školskih edukativno-obrazovnih planova, tačnije upoznavanje srednjoškolskih učenika sa institucijom pozorišta i njenom konstitutivnom ulogom u programima građanskog vaspitanja, kao i formiranje pozorišne iskustvene osnove za nastavno-teorijske sadržaje posvećene dramskom stvaralaštvu. Projekat bi se realizovao u periodu od jedne školske godine, tj. pozorišne sezone 2021/2022, u toku koje bi se za svaku srednju školu posebno, jedanput nedeljno igrala predstava u matine terminu. Ono što ovu združenu inicijativu Grada, Pozorišta i školskog Aktiva izdvaja od sličnih praksi u drugim gradovima Srbije jeste činjenica da nju zasniva i pokreće Grad Zrenjanin, koji na taj način ne postoji više samo kao Grad sa pozorištem, kao njegov osnivač, već kao Grad pozorišta koji svoju instituciju kulture uključuje u programe svojih škola i na taj način stvara i selektuje buduću pozorišnu publiku neophodnu za njeno kvalitetno funkcionisanje.

Pored nastojanja da projekat ŠKOLA U POZORIŠTU uspešno sprovedu u zacrtanom okviru gradskog srednjoškolskog sistema, namera uprave zrenjaninskog Pozorišta, Grada Zrenjanina i Aktiva srednjih škola jeste da ambiciozno, u sledećoj projektnoj instanci, redovnu posetu pozorištu uvedi i u škole na celoj teritoriji Okruga, iza čega, kao garanti realizacije svojim imenom i autoritetom stoje gradonačelnik Grada Zrenjanina Simo Salapura, predsednica Aktiva srednjih škola Zrenjanina Marija Servo i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, kao i uprava NP „Toša Jovanović“ na čelu sa v.d. direktora Dejanom Karlečikom.

Preporučujemo još …


Dimnjak obavezno očistiti pred zimu

Društvo

RTV Subotica

Ambasador Izraela posetio Novi Sad

Društvo

Novosadska TV

Društvo

Novosadska TV

Interaktivne radionice za osnovce

Društvo

Gradska M Televizija

Humanost đaka Tozine škole

Društvo

Novosadska TV

PU u Subotici dobila novo vozilo

Društvo

RTV Subotica

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Zrno života

Media Info Centar

Zrno života

Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Grand Tours
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija