Yunet
 

Društvo

Počela izgradnja spomenika palim borcima iz Drugog svetskog rata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. april 2024. • 12:22 •

Počela izgradnja spomenika palim borcima iz Drugog svetskog rata

U Banatskom Brestovcu počela je izgradnja novog spomenika palim borcima iz Drugog svetskog rata. Očekuje se da će radovi biti gotovi u naredna dva meseca, a novi spomenik biće potpuno identičan starom.

Nakon etapnog rušenja spomenika palim borcima iz Drugog svetskog rata starog 70 godina, u toku je u centru Banatskog Brestovca pravljenje novog, potpuno identičnog spomenika.

Prema rečima Dragana Miričića, člana Saveta lokalne Mesne zajednice i odbornika u Skupštini grada Pančeva, reč je o dugogodišnjoj inicijativi koja je ove godine sprovedena u delo zahvaljujući podršci Grada Pančeva, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  • Prvobitan projekat je bio da se rekonstruiše stari spomenik, međutim stručna lica su preporučila da se izgradi novi, tako da će on biti napravljen u naredna dva meseca. Mi smo prva mesna zajednica u Srbiji koja je dobila saglasnost Ministarstva da investira, upiše spomenik na sebe i obnovi ga.

Novi spomenik biće u potpunosti zaštićen. U planu je i sređivanje parka koji ga okružuje, otkrila je Tatjana Cvetanović, direktorka Javnog komunalnog preduzeća „Kombrest“.

Dragan Kostić, predsednik Udruženja invalida i penzionera Banatskog Brestovca, kaže da je realizacija ove inicijative od izuzetnog značaja za selo i njegove stanovnike.

  • Svake godine 4. jula polažemo ovde vence za pale borce, a 4. oktobra je dan oslobođenja sela. Ovaj spomenik je bio toliko ruiniran da je već bilo vreme da se obnovi jer je on zaštitni znak sela.

Spomenik palim borcima podigao je Savez boraca i građani Banatskog Brestovca 1954. godine. Na spisku poginulih partizana nalazi se i jedan meštanin nemačke nacionalne pripadnosti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena