Vojvodjanski
 

Društvo

Za unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini 16 miliona evra

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 25. januar 2023. • 14:30 •

Za unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini 16 miliona evra

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali su danas Ugovor o kreditu između Pokrajinske vlade i EBRD, namenjen za unapređenje energetske efikasnosti u 80 javnih objekata u Vojvodini, koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti.

Reč je o kreditu u iznosu od 12 miliona evra, čime će biti finansirano unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim, zdravstvenim, sportskim, kulturnim i administrativnim objektima u Vojvodini, što će omogućiti značajne uštede za grejanje i električnu energiju.

Potpisan je i Ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od dva miliona evra.

„Ovo je važan posao za Vojvodinu, obezbedili smo sredstva za investicije za oblast koja je među najvažnijima i na globalnom nivou. Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo i četiri miliona evra tokom prošle godine za ovu namenu – za devet objekata – u Vrbasu, Subotici, Apatinu, Novom Kneževcu. Sa tim sredstvima, Pokrajinska vlada investiraće ukupno 16 miliona evra u ovu važnu oblast – za podizanje energetske efikasnosti“, izjavio je Mirović.

Planirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnog osvetljenja.

Mirović je istakao da je reč o povoljnom kreditu.

„Ovaj ugovor početak je saradnje Pokrajinske vlade i pokrajinskih institucija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. U planu je saradnja sa EBRD i na drugim projektima“, izjavio je Mirović.

„Pokrajinska vlada pokazala je posvećenost, odgovornost i kapacitet. Ovo je veliki i važan posao za Pokrajinu Vojvodinu jer će ova investicija obezbediti kvalitetniji vazduh i bolje uslove života, a vrlo brzo će se isplatiti“, izjavio je direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i istakao veliku ulogu Evropske unije, koja je obezbedila donaciju u iznosu od dva miliona evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena