Vojvodjanski
 

Društvo

Pokrajinska vlada o Planu razvoja AP Vojvodine

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 22. mart 2023. • 12:42 •

Pokrajinska vlada o Planu razvoja AP Vojvodine

Pokrajinska vlada utvrdila je danas Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Plana razvoja AP Vojvodine 2023–2030. godine, o kom će se izjasniti poslanici na sednici Skupštine Vojvodine.

Cilj donošenja ovog važnog planskog dokumenta jeste definisanje efikasnog modela organizacije i koordinacije razvojnih politika AP Vojvodine i utvrđivanje optimalnih rešenja za prevazilaženje zatečenih razvojnih problema i unapređenje društveno-ekonomskog položaja svih građana AP Vojvodine.

Plan razvoja definiše ciljeve u svim oblastima društvenog života i mehanizme za njihovo ostvarivanje, kao i odgovornost svih kojima će primena tih mehanizama biti poverena. Prioritetni ciljevi ovog plana i mere za njihovo ostvarivanje integrisani su u četiri razvojna pravca: Vojvodina kao mesto neprekidnog rasta životnog standarda, energetski održiva, digitalna i prostorno povezana Vojvodina, zelena Vojvodina, otporna na klimatske promene i interkulturalna Vojvodina.

Nosilac izrade ovog strateškog dokumenta jeste Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a proces izrade je koordinirala Razvojna agencija Vojvodine. U izradi je učestvovalo više od 20 institucija sa preko 100 stručnih predstavnika, a javnim prezentacijama je prisustvovalo više od 300 zainteresovanih građana.

Pokrajinska vlada utvrdila je danas i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o Programu za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini za period od 2023. do 2026. godine.

Reč je o strateškom dokumentu kojim su definisani pravci delovanja u cilju efikasne zaštite žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, u skladu sa zakonom i programskim, razvojnim i planskim dokumentima Republike Srbije.

 U Vojvodini su u ovoj oblasti ostvareni značajni rezultati na planu podizanja svesti javnosti i jačanja kapaciteta institucija kroz kampanje i programe osnovnih i specijalizovanih obuka zaposlenih u relevantnim ustanovama i službama.

Na današnjoj sednic Pokrajinska vlada je utvrdila i predloge pokrajinskih skupštinskih odluka o izradi prostornih planova područja posebne namene predela izuzetnih odlika „Kanjiški jaraši“, Parka prirode „Slatine u dolini Zlatice“ i područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E 70, deonica Pančevo – Vršac – granični prelaz Vatin. Utvrđen je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju nasipa kod naselja Kupinovo.

Za nastavak radova na obnovi i uređenju Nikolajevske crkve u Novom Sadu  izdvojeno je 86,5 miliona dinara, a sredstva su usmerena Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Plan je da do kraja ove godine bude završeni svi radovi u samoj crkvi i u celoj porti. Nikolajevska crkva potiče iz tridesetih godina osamnaestog veka i ubraja se u spomenike kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja.

Za treću fazu radova na sanaciji konaka manastira Mala Remeta na Fruškoj gori izdvojeno je 23,6 miliona dinara, a sredstva su usmerena Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica. Radovi  obuhvataju sanaciju fasade i oluka konaka i kapele, kao i uređenje prilaza sa izgradnjom potpornog zida manastira.

Pokrajinska vlada je u prvoj fazi finansirala delimičnu obnovu konaka Male Remete, a radovi su podrazumevali sanaciju kapilarne vlage presecanjem zidova, sa manjom adaptacijom prostora u prizemlju, rušenje pregradnih zidova i zamenu stolarije. U drugoj fazi izvođeni su radovi na uređenju enterijera, izradi podova, zameni elektroinstalacija, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi.

Manastir Mala Remeta pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve i nalazi se u središnjem delu Fruške gore. Reč je o spomeniku kulture od izuzetnog značaja. Prvi pisani trag o manastiru Mala Remeta pojavljuje se u dokumentu iz 1546. godine, a u istorijskim izvorima kao mogući osnivač pominje se „sremski kralj“ Dragutin Nemanjić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena