Vojvodjanski
 

Društvo

„Čistoća” otpočela tretmane suzbijanja larvi komaraca

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 19. mart 2024. • 13:06 •

„Čistoća” otpočela tretmane suzbijanja larvi komaraca

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ Beograd su otpočele tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Beograda.  
Larvicidni tretman se izvodi na svim stalnim i privremenim vodenim površinama na kojima je prethodno sproveden monitoring, a koje predstavljaju pogodno stanište za razviće larvi komaraca. Najveći procenat takvih lokaliteta se nalazi na opštinama Palilula, Zemun, Novi Beograd, Surčin, Čukarica, te će tokom sezone najveći broj tretmana biti izvršen upravo u ovim gradskim opštinama.

Ova vrsta tretmana podrazumeva sprovođenje kompleksnih mera suzbijanja larvi komaraca na svim vodenim površinama koje obuhvataju priobalja Save, Dunava, Topčiderske reke,  Kolubare, potom melioracione kanale, bare, jezera, a u cilju smanjenja broja komaraca u gradskoj sredini.
Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ Beograd, poseduje amfibijska vozila koja sprovođenje tretmana larvi komaraca čine još bržim i efikasnijim.

Larvicidni tretman u cilju smanjenja brojnosti komaraca sprovodi se obično od sredine marta, i to ručno, aplikacijom sredstva na vodene površine, a operativne ekipe Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine „Gradske čistoće“ do lokacija stižu pomoću 40 terenskih vozila, čamcima, kao i pomenutim novim amfibijskim vozilima.
Amfibija je posebna vrsta motornog vozila koje se može kretati po zemlji i vodi. Kada se kreće po zemlji koristi pogon točkovima, dok se za kretanje po vodi koriste posebni propeleri odnosno elise. Zbog svoje multifunkcionalnosti i mogućnosti kretanja na više načina, amfibijska vozila olakšavaju rad operativcima na terenu i omogućavaju sprovođenja larvicidnog tretmana na lokacijama do kojih se nikada ranije nije stizalo.

Pored larvicidnog tretmana zahvaljujući amfibijama počinje da se radi i monitoring larvi na do nedavno nedostupnim lokacijama.

Preparati koje ekipe JKP „Gradska čistoća“ koriste za tretmane suzbijanja  komaraca registrovani su od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena