Vojvodjanski
 

Kultura

Tragična sudbina Pece kaštela kod Malog Iđoša

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 13. decembar 2021. • 10:58 •

Tragična sudbina Pece kaštela kod Malog Iđoša Foto: prof. Ksenija Kustudić Đukić

Pece kaštel kod Malog Iđoša, sagradila je 1923. godine jedna od najbogatijih i najuglednijih porodica Pece Ferenca, na svojoj zemlji u ataru maloiđoškom. Kaštel je građen po uzoru na većinu vojvođanskih dvoraca s kraja 19. i početka 20. veka. Veliki ulazni trem sa mnogo stubova i svodova, velike prostrane sobe, hodnici, trpezarija, kule… Sve je bilo okruženo prelepim vrtom, u kome je negovano najlepše cveće, a sve to da bi u ovom predivnom ambijentu uživala njihova kći jedinica. Međutim, nakon useljenja, sreća nije dugo trajala. Devojčica se razbolela od upale pluća, koja se kod  dece tog uzrasta, u ono vreme teško lečila, pa je nakon kraće bolesti preminula. Nesrećni roditelji su je sahranili na groblju u Malom Iđošu (sada Zapadno groblje) i u spomen na svoju mezimicu na groblju podigli kapelu sa sjajnom belom kupolom, koja se vidi sa prozora kaštela, kako bi stalno mogli da gledaju u pravcu kćerkinog groba. Verovali su, valjda, da će time imati „vezu“ sa kćerkom i da će njihova zadužbina-kapela na Zapadnom groblju, čuvati sećanje na porodicu Pece i njihovu jedinicu.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, starom Pece Ferencu je nacionalizacijom oduzet kaštel i stavljen u posed države, a u njemu se kratko vreme vršila obuka Crvenog krsta. Ubrzo je opusteo, stvari odnete, park uništen, a onda je građevina počela da propada i urušava se. Jedno vreme je postojala ideja da se restaurira i pretvori u restoran, ali se i od toga odustalo. Danas je od velelepnog kaštela ostao samo ulazni trem sa stepeništem i delovi kule koji gledaju prema kapeli na Zapadnom groblju. Kako nezvanično saznajemo posed je privatizovan i do njega se može doći samo preko oranice. Nažalost, ovako je skončala još jedna u nizu velelepnih građevina koje su nekada krasile plodnu vojvođansku ravnicu.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Kulturno nasleđe kao putokaz”, koji je sufinansiran sredstvima Opštine Mali Iđoš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena