VOJVOĐANSKI

za sve kojima je Vojvodina u srcu…

Poljoprivreda

Afrička kuga svinja nije zabeležena u Južnom Banatu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. jun 2021. • 15:40 •

Afrička kuga svinja nije zabeležena u Južnom Banatu

U Južnom Banatu nema zabeleženih slučajeva svinja obolelih od virusne zarazne bolesti afričke kuge, saznali smo u Veterinarskom specijalističkom institutu Pančevo. Ipak stručnjaci iz Instituta apeluju na uzgajivače da kupuju obeleženu prasad od proverenih proizvođača, sa potpunom veterinarskom dokumentacijom.

Dok se za virus svinjske kuge dugo nije čulo, pre tri godine su se u susednoj Rumuniji pojavili slučajevi zaraze afričkom kugom – virusom koji je još zarazniji. Od ovog virusa, koji se brzo širi, oboljevaju samo domaće i divlje svinje, dok za ljude i druge životinje on ne predstavlja opasnost. U Južnom Banatu nema zabeleženih slučajeva, ali iz Veterinarskog specijalističkog instituta Pančevo apeluju na uzgajivače, kao i na individualne vlasnike svinja da kupuju obeleženuprasad od proverenih proizvođača, sa potpunom veterinarskom dokumentacijom.

Veterinarska služba sprovodi pojačan nadzor i obilazak  gazdinstava na kojima se drže svinje. Institut redovno prati zvanične prijave novih slučajeva u Temišvarskom i Karaš-Severinskom okrugu, kaže specijalista za zarazne i parazitske bolesti dr Aleksandar Živulj, i dodaje da bolest može preneti i divlja svinja prelaskom na našu teritoriju.

Neki od simptoma afričke kuge svinja su gubitak apetita, povraćanje, nesigurnost u hodu, otežano disanje, iznenadno uginuće jedne ili više životinja. Ukoliko primete neke od ovih simptoma vlasnici su u obavezi da se obrate najbližoj veterinarskoj stanici, a za savet se uvek mogu obratiti i Veterinrsko specijalističkom institutu Pančevo.

Vojvođanska događanja

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Zrno života

Media Info Centar

Zrno života

Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Media Info Centar
Privredna akademija Novi Sad
Grand Tours
YuNet
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija