Yunet
 

Zdravlje

Redovni pregledi ključni za rano dijagnostifikovanje i uspešno lečenje raka dojke

TV Cink • Redakcija TV Cink • 27. oktobar 2023. • 14:45 •

Redovni pregledi ključni za rano dijagnostifikovanje i uspešno lečenje raka dojke

U cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, koji je jedan od vodećih uzročnika smrtnosti kod žena u Srbiji, Opšta bolnica u Senti i Dom zdravlja već deset godina organizuje Nacionalni skrining raka dojke. Parolom „bolje sprečiti nego lečiti“ vodi se Gizela Mišković iz Mola, po zanimanju medicinska sestra, koja redovno dolazi na pregled.

Medicinske sestre obaveštavaju žene telefonom, ili šalju pozive poštom da dođu u Dom zdravlja gde popunjavaju anketu i preuzimaju uput za mamografiju koja se radi u Opštoj bolnici. Na skrininge se pozivaju žene koje su navršile pedeset godina.

Prema rečima specijaliste, mamografija je jedina dokazana metoda za smanjenje smrtnosti od raka dojke, ali postoje i druge metode ranog otkrivanja raka sa kojima bi trebalo početi od dvadesete godine života.

Mamografski centar Opšte bolnice Senta u Nacionalnom skrining programu je od 2013. godine. Prošle godine je na skrining u mamografski centar u Senti pozvano oko 1560 žena, od čega je na pregled došlo svega 300 žena, što znači da je odziv bio oko 19 odsto. Prema rečima specijalista iz opšte bolnice Senta, to je veoma mali odziv.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena