Yunet
 

Društvo

Na putevima će tokom praznika biti pojačana kontrola

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. decembar 2021. • 20:07 •

Na putevima će tokom praznika biti pojačana kontrola

Po naređenju ministra unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije će tokom praznika na svim putnim pravcima vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom novogodišnjih i božićnih praznika vršiće pojačanu kontrolu saobraćaja na svim putnim pravcima, sa posebnim akcentom na otkrivanju saobraćajnih prekršaja - prekoračenje dozvoljene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa u cilju očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.
U poslednjih pet dana u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Srbije poginulo je čak 16 osoba.
„Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, Uprava saobraćajne policije će na svim putnim pravcima vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja. Prošle godine u saobraćaju su stradale 492 osobe, a samo u poslednjih pet dana stradalo je čak 16 ljudi, među kojima su i mlade osobe. Svaka smrt teško da može da se opravda, ali smrt u saobraćaju posebno ne može. Samo da je neko od vozača usporio, vezao pojas i da nije konzumirao alkohol i drogu, ljudski životi bi bili sačuvani“, naveo je Vulin.
Ministar je apelovao na sve vozače, a naročito na mlade da kada sednu za volan budu pažljivi, odgovorni i savesni, imajući u vidu da je tokom decembra ove godine poginulo 12 mladih starosti do 24 godine.
„Po ko zna koji put molim i upozoravam sve ljude, a posebno mlade, sve vozače i učesnike u saobraćaju da ne konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, da ne sedaju za volan pijani i drogirani, jer ukoliko to učine mogu da izgube svoj život i ugroze živote drugih. Još jednom ponavljam da se duboko zalažem za oštriju kaznenu politiku i da se svakom ko pijan i drogiran sedne za volan i izazove saobraćajnu nesreću sudi za pokušaj ubistva. Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote", naglasio je ministar.
Samo u toku prethodnog vikenda, otkriveno je oko 13.000 saobraćajnih prekršaja, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, zbog vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isključeno više od 1.000 vozača, što je tri puta više u odnosu na isti period 2020. godine.
Pripadnici Uprave saobraćajne policije još jednom apeluju na vozače da brzinu kretanja prilagode uslovima puta i da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali svoje i tuđe živote.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena