Yunet
 

Kultura

Mjuzikl Lajbaha prvi put u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. jul 2022. • 13:53 •

Mjuzikl Lajbaha prvi put u Novom Sadu

Mjuzikl Wir sind das Volk (Mi smo narod) u izvođenju ljubljanskog benda Lajbah biće održan 2. jula, kao jedan od najvećih projekata u okviru programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture.

Mjuzikl inspirisan provokativnim postmodernističkim dramaturškim delima Hajnera Milera prvi put će biti izveden u Novom Sadu u Domu Vojske, sa početkom u 22 časa.  
U okviru programskog luka Tvrđava mira, koji počinje u drugoj polovini juna, Novi Sad – Evropska prestonica kulture promoviše kulturu mira i dijaloga kao glavne i aktuelne poruke, ali i kritičko promišljanje o strašnim uzrocima i posledicama rata. Mjuzikl Lajbaha će na umetnički i nesvakidašnji način ukazati na neke od tih uzroka, ali i pokušati da da relevantne odgovore. Ovaj projekat premijerno je izveden u HAU teatru u Berlinu, gde je i sam Hajner Miler svojevremeno radio u čuvenom Berlinskom ansamblu, pozorištu koje je osnovao Bertolt Breht. Nasledivši brehtovsku revolucionarnu inspiraciju, Miler je tematizovao probleme nacionalizma i razvoja socijalističkog društva, zbog čega se često susretao sa cenzurom. Ova muzičko-scenska izvedba biće stapanje Milerovog scenskog izraza sa provokativnom muzikom Lajbaha, dok se na planu sadržaja radi o spoju antinacionalističkih i antirepresivnih ideja.
Zbog organizacije i realizacije muzičko-scenske izvedbe mjuzikla Mi smo narod, privremeno će biti zabranjen saobraćaj u Dunavskoj ulici, od Beogradskog keja do Ulice Ive Lole Ribara, a zabrana važi 1. i 2. jula 2022. godine u periodu od 18 do 00 časova.

Lajbah-foto-Luka-Kase

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena