Yunet
 

Kultura

Brankovo delo već dva veka neprolazna inspiracija i ideja vodilja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. mart 2024. • 17:19 •

Brankovo delo već dva veka neprolazna inspiracija i ideja vodilja

Susretom pesnika i umetnika na Stražilovu završena je manifestacija „Prolećni Brankovi dani“, koja je ove godine u znaku obeležavanja 200-godišnjice rođenja velikana naše poezije Branka Radičevića.

Tom prilikom, episkop sremski Vasilije služio je pomen Branku Radičeviću, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović položio je venac na Brankov grob i kazivao stihove svoje pesme „Brankov brod“.

Poezija Branka Radičevića i dela jednog od najvećih pesnika sa ovih prostora nikada neće niti mogu biti zaboravljena, a u vremenu pred nama zajednički ćemo se truditi da ona budu inspiracija i ideja vodilja budućim generacijama, poručeno je danas sa Stražilova.

„Ime Branka Radičevića predstavlja sinonim za srpsku poeziju i Sremske Karlovce uopšte, i neodvojiv je deo našeg kulturnog nasleđa i tradicionalnog umetničkog izraza duše Srbinove. Brankovo delo tkano je od snova i emocija na vešt način. Njegova poezija bila je i ostala izraz čiste i nevine mladalačke ljubavi prema bližnjem svom, prema stradalnom narodu i raskošnoj prirodi koja nas okružuje, a nadasave prema našem tvorcu“, rekao je vladika Vasilije.

Predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić izjavio je da se decenijama čekao ovaj veličanstven i svetao dan.

„Stražilovo je kultno mesto u našoj poeziji i kulturi, naše pismenosti i našeg duha, mesto koje mi iz Brankovog kola svake godine pohodimo – to je čuvena stražilovska linija pevanja, po kojoj smo poznati u svetu. Branko Radičević je ostavio grandiozan trag u srpskoj kulturi“, istakao je Grujičić.

Stihove pesama nadahnutih Brankovim delom kazivali su dramski umetnici i pesnici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena