Yunet
 

Kultura

Treća sezona jedine dečije lutkarske predstave o plivanju u Srbiji 

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. jun 2024. • 11:05 •

Treća sezona jedine dečije lutkarske predstave o plivanju u Srbiji 

„Plivajte sa NAMA“ i ovog leta sa vama kreće iz Novog Sada

 

Novi Sad, 21. jun 2024 – Treća sezona jedine dečije lutkarske predstave o plivanju u Srbiji i šire, „Plivajte sa NAMA“ u izvođenju dečijeg pozorišta „Teatrilo“, u režiji Cvetin Aničić, a po motivima slikovnice o plivanju autora Vladimira Anušića – Swimming Dad, zakazana je za nedelju 23. jun, sa početkom u 10 časova u okviru letnje pozornice „Piknik“ na obali Dunava (Ribarac), Novi Sad. Premijerno za najmlađe Novosađane u predstavi će glumiti i sam autor sedam slikovnica o plivanju, trener plivanja, pedagog, edukator, osnivač koncepta o plivanju i odrastanju Swimming Dad.

 

Ulaz besplatan!

 

Za razliku od drugih dečijih predstava, ova je inspirisana realnim likovima, plivačima Jakovom i Petrom po motivima iz istoimenih slikovnica o plivanju, koje je napisao njihov tata Vladimir Anušić, poznatiji kao Swimming Dad (Tata za plivanje). Nakon predstave deca će imati priliku i da ih upoznaju.

 

„Često deca nisu u mogućnosti da provedu svaki dan igrajući se u vodi, kraj bazena iz najrazličitijih razloga. To znači, da se i naš način prenošenja znanja i veština u plivanju svakodnevno mora prilagođavati deci. Zato je bitno da deca važne životne situacije u i oko vode, uče i kroz ilustracije u dečijim slikovnicama o plivanju kao i lutkarsku predstavu“, ističe Vladimir Anušić autor sedam slikovnica o plivanju i koncepta plivanja kroz igru, Swimming Dad, dodajući da je plivanje životna veština koja deci olakšava da se sa drugarima igraju i uživaju na najvećem igralištu na svetu – vodi, ali pre svega da budu bezbedna u i oko vode.

 

Lutkarska dečija predstava „Plivajte sa nama” isprepletena je poučnim situacijama koje na zabavan i duhovit način deci približava lepotu plivanja od najranijeg uzrasta, ali i upoznaje sa deset osnovnih pravila ponašanja na bazenu.

 

Ružica Bojović, glumica i osnivač dečijeg pozorišta i škole glume Teatrilo u Novom Sadu ponosno ističe da ova predstava već treću godinu za redom komunicira sa najmlađima, ali i sa onim malo starijima, i nudi deci i roditeljima plivačko rešenje, usvajanjem koncepta plivanja bez straha, i bez napuštanja zone sigurnosti. Kao i da je želja celog tima predstave „Plivajte sa nama“ da predstava „pliva“ i putuje i decu i njihove roditelje o plivanju dodatno edukuje!

 

Odgovore koje lutkarska predstava deci daje uz Jakova i Petru, brata i sestru, koji su u vodi od rođenja, zajedno sa glumcima i drugarima patkom Ratkom i ribicom Zlaticom su: Šta kada se plašiš vode, plivanja? Kako uz osmeh možeš da naučiš da plivaš? Na koji način sa lakoćom da roniš? Pre ulaska u vodu važno je da…? Da li plivanje treba da bude obaveza ili uživanje uz igranje? Zašto je plivanje dobro za decu? Koje su prednosti plivanja za zdravlje? Šta sve možeš kada znaš da plivaš? Pravila ponašanja na bazenu su?

Lutke Jakova i Petre kreirala je za potrebe predstave Monika Jovanov iz Novog Bečeja, na osnovu likova iz slikovnica o plivanju, dok je za osmišljavanje i realizaciju njihovih drugara patke Ratke i ribice Zlatice bio zadužen Cvetin Aničić renomirani, diplomirani lutkar.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena