Yunet
 

Politika

Vojvodina nije prezadužena – Pokrajina usvojila završni račun budžeta

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. jun 2024. • 10:53 •

Vojvodina nije prezadužena – Pokrajina usvojila završni račun budžeta

Na prvoj radnoj sednici novog saziva pokrajinskog parlamenta usvojen je završni račun budžeta za prošlu godinu i to nakon tri sata rasprave. Za je glasalo 74, protiv 25 poslanika. Za ovu godinu predložen je nešto niži budžet od 110 milijardi dinara.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović rekla je obrazlagajući izveštaj da je budžet posle tri rebalansa sa 108, uvećan na 123 milijarde dinara.

– Stanje javnog duga APV je 3, 21 milijardi dinara ili 3,55 odsto ostvarenih tekućih prihoda. Dozvoljeni nivo zaduživanja je do 50 odsto što znači da Pokrajina nije prezadužena – rekla je Jovanović.

Pomenula je projekte koji su finansirani i završeni tokom 2023. godine. Najpre, to je projekat automatskog sistema odbrane od grada koji obuhvata Raketne centre Fruška gora, Bajša i Samoš.

– U oblasti vodosnabdevanja završena je dogradnja i rekonstrukcija prečistača za pripremu vode za piće u Odžacima, izgradnja fekalne kanalizacije i sanacija vodovoda u Horgošu, rekonstrukcija vodovodne mreže u Opovu. Urađena je i rehabilitacija saobraćajnica u Plandištu, Žitištu, Beočinu, Novom Bečeju, Bačkom Petrovcu, Kovačici i Kovinu – kazala je Jovanović.

Pojasnila je da su u toku radovi u Narodnom pozorištu u Subotici, Gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu, radi se i na uređenju Almaškog kraja, na završetku sportske hale u Inđiji, izgradnji zatvorenog bazena u Novom Bečeju, rekonstrukciji Trga u Srbobranu.

Prema njenim rečima, izgrađena je fiskulturna sala u OŠ „Dobrosav Radosavljević“ u Mačvanskoj Mitrovici. Podsetila je i na to da je izgradnja SKC-a u Novom Sadu u potpunosti završena i otvorena u aprilu ove godine.

Ona je naglasila i to da za izveštaj završnog budžeta stiglo i pozitivno mišljenje Državane revizorske institucije i to peti put za redom.

Nenad Borović, ispred Poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane” je kazao da je pred poslanicima bio jedan od najboljih ostvarenih budžeta misleći na period u poslednje dve ili tri decenije.

– U Vojvodini iz godine u godinu broj zaposlenih raste, a rastu i investicije. Vojvodina je 2015. godinu bila sa 26 odsto nezaposlenih sa ruiniranom privredom, potpuno uništenim javnim finansijama – kazao je Borović.

Opozicija s druge strane smatra da je budžet loše planiran zbog čega su imali brojne zamerke i pre samog glasanja najavili da će glasati protiv.

Dr Radivoje Jovović ispred poslaničke grupe “Demokratska stranka – zajedno – pokret slobodnih građana” kazao je da su izdaci za poljoprivredu svega 10 odsto, za visokoorbazovanje 8,35 odsto, te da je to jako malo ukoliko se Vojvodina želi razvijati obrazovno, ekonomsko i priredno.

– Imamo kapitalne subvencije privatnim preduzećima u iznosu od više od milijardu i 274 miliona dinara za koje apsolutno nije jasno zašto bi bilo u javnom intersu. Ovde nije reč o subvenicijama, malim, sitnim preduzećima, poljopriorednim zadrugama, ovde je reč o subvenicijama – krupnom kapitalu. Kod nabavka opreme za poljopiredu je izvršeno 586.548 dinara što će reći svega 63 , 76 odsto od plana.– kazao je dr Jovović.

On je pomenuo nekoliko projekata koji nisu završeni, između ostalog i sportsku halu u Inđiji. Kazao je da je problematično finansiranje u rekonsktrukciju Osnovne škole “Slobodan Bajić Paja” u Pećincima.

– Čitav niz sumnjivih ponašanja koji podsećaju na korupciju – rekao je dr Jovović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vladimir Galić je rekao da je dr Jovović obmanuo javnost i da je dužan da kaže istinu.

– Budžet je u oblasti poljoprivrede dok je vladu Vojvodine činila Demokratska stranka bio 7, 5 milijardi, danas je blizu 12 milijardi. Nije tačno da je izvšrenje u oblasti poljoprivrede nešto više od 60 odsto, već 96 odsto. Podaci koje sam izneo su poverljivi u materijalima koje ste dobili – kazao je Galić.

Pored završnog budžeta usvojen je i godišnji izvešta Pokrajinskog zaštitnika građana za prethodnu godinu, kao i izveštaj o upravljanju i raspolaganju javnom svojinom APV-a u 2023. godini.

Izveštaj o poslovanju Fonda „Evropski poslovi” APV-a za prethodnu godinu, kao i izveštaj o radu i finaisijskom poslovanju Fonda za izbegla raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu za 2023 godinu su takođe usvojeni.

U Savet Univerziteta u Novom Sadu imenovao je dr Čaba Čorba doktor medicinskih nauka – veterinarske medicine. On je zamenio dr Balint Pastora doktora pravnih nauka iz Subotice. U Savet Ekonomskog fakulteta imenovan je Zoltan Sedlak, master ekonomije. Na toj funkciji bio je Balint Juhas takođe master ekonomije.

 

Foto: Pokrajinska vlada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena