Yunet
 

Sport

Ministar Gašić otvorio 3. CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3×3

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. jun 2024. • 11:15 •

Ministar Gašić otvorio 3. CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3×3

Ministar odbrane Bratislav Gašić otvorio je danas 3. CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3×3 u Novom Sadu.

Otvarajući takmičenje, ministar Gašić istakao je da se u vojnom sportu ogleda viteštvo i prijateljstvo i tom prilikom pozdravio učesnike iz inostranstva sa željom da iz naše zemlje ponesu samo najlepše uspomene.

– Srbija je oduvek bila zemlja otvorenog srca i raširenih ruku za sve koji dolaze u miru i dobroj volji. Naše prirodne lepote, istorijsko nasleđe, kultura, duh gostoprimstva, brojne sportske manifestacije i festivali svake godine dovode milione posetilaca iz svih krajeva sveta. Organizaciju Svetskog vojnog prvenstva u basketu 3×3 doživljavamo kao znak poverenja koje Ministarstvo odbrane Srbije uživa kod Međunarodnog saveta za vojne sportove, ali i kao priznanje našoj zemlji i narodu – rekao je ministar Gašić.

Obraćajući se učesnicima takmičenja, on je podsetio da je upravo Novi Sad dom višestrukih svetskih šampiona u basketu 3×3.

– Siguran sam da će ova činjenica dodatno motivisati sve ekipe da pruže najbolje od sebe. I za sport i za vojsku oduvek su bili važni i moral i fizička spremnost. Snaga, veština i izdržljivost jesu kvaliteti koji treba da krase svakog vojnika isto kao i svakog sportistu. S druge strane, posvećenost, odlučnost, želja za pobedom, kolektivni duh i moralna čvrstina vrede na sportskim terenima jednako kao i na bojnom polju – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Gašić rekao je da je ideja Međunarodnog saveta za vojne sportove da među pripadnicima oružanih snaga raznih zemalja širi razumevanje, saradnju i prijateljstvo putem sportskih takmičenja.

– To je ideja koju podržavamo i koju potvrđujemo svojim učešćem na brojnim vojnim sportskim manifestacijama. Dragi takmičari, imate čast da se na sportskom terenu borite za znamenja vaših država i vaših vojski. Činite to poštujući svoje protivnike, požrtvovano, hrabro i viteški. Neka vas prati sportska sreća i neka najbolji pobedi – rekao je ministar Gašić i zvanično otvorio takmičenje.

Tom prilikom, član Borda Direktora CISM general-major Oleg Botsman iz Oružanih snaga Ruske Federacije uručio je ministru odbrane odlikovanje „Grand officer“, a odlikovanje „Grand Knight“ general Botsman uručio je pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Danetu Basti.

Šef delegacije Srbije pri CISM pukovnik vanr. prof. dr Negovan Ivanković pozdravio je učesnike takmičenja i poželeo uspeh svima u nadmetanju.

– Čvrsto verujem da sport kao društvena delatnost ima nemerljiv značaj za unapređenje i negovanje vojnog etosa i zato mi je posebno drago što će svi članovi misija zemalja učesnica imati priliku da osete atmosferu i budu deo ovog veličanstvenog sportskog događaja. Ovo prvenstvo je jedinstvena prilika gde možete pokazati svoj nivo izvrsnosti ujedinjeni u promociji vrednosti Međunarodnog vojnog saveta za sport, kao što su solidarnost, poštenje i odlučnost – rekao je pukovnik Ivanković.

Državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj pozdravio je sve učesnike 3. Svetskog vojnog prvenstva u basketu i poželeo im sportsku sreću i uspeh.

– Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Ministarstva sporta. Republika Srbija u prethodnim godinama sa velikim uspehom organizuje velika sportska takmičenja baš kao i ovo koje se organizuje u Novom Sadu. Siguran sam da ćete se u narednim danima uveriti da je Novi Sad grad sporta, da ćete odavde otići s lepim uspomenama, s novim prijateljstvima i s mnogo sportskog uspeha – rekao je Kešelj.

Današnjem otvaranju sportskog takmičenja prisustvovali su šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Na 3. CISM Svetskom vojnom prvenstvu u basketu snage će odmeriti vojne reprezentacije 16 muških i 12 ženskih timova iz 20 država članica Međunarodnog saveta za vojne sportove CISM. Sve utakmice biće odigrane danas i sutra u „Maloj dvorani“ JP SPC Vojvodina – SPENS, a ulaz za sve posetioce biće besplatan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena