Yunet
 

Društvo

Mesec matematike od 10. do 31. maja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. maj 2022. • 18:18 •

Mesec matematike od 10. do 31. maja

Photo : Tanjug/video/printscreen

Manifestacija „Maj mesec matematike“ (M3) biće oadržana od 10. do 31. maja, a posetioci će kroz interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, konkurse i predavanja bolje upoznati matematiku.

Ovogodišnja manifestacija organizuje se širom Srbije i na više lokacija u Beogradu pod sloganom „M3-Više od igre“ i po prvi put povezuje matematiku i igru.

Koordinatorka manifestacije „Maj mesec matematike“ Danijela Vučićević kaže da se kroz manifestaciju matematika povezuje sa različitim aktuelnim temama, koje su od značaja za naš svakodnevni život.

„Zbog toga smo ove godine u prvim razgovorima došli na ideju da povežemo matematiku i igru, da vidimo da li postoji granica, gde se one prepliću i da li ipak neku vezu između njih treba potražiti u dalekoj prošlosti“, kazala je Vučićević u Naučnom klubu Beograd.

Navela je da manifestacija počinje 10. maja u Silosima Beograd, te da će se program odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike SANU, Matematičku gimnaziju i Dorćol plac, ali i širom Srbije.

U okviru manifestacije posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijom nastanka video igara i svih elementima koji prate taj proces kroz Nordeusovu igru „Heroic Magic Duel“.

Iz Nordeus fondacije Miloš Ðuričanin rekao je su manifestacije poput M3 značajne, jer deci i odraslima približavaju nauku kojoj nije mesto samo u učionici.

„Biće nam drago da roditelji dovedu decu i da zajedno uživaju u sadržajima, jer matematika je svuda oko nas i osnova svega, pa i igre. Naročito smo ponosni na kreativno stvaralaštvo učenika i nastavnika širom zemlje, čiju će promociju takođe omogućiti ovogodišnji Maj mesec matematike“, rekao je Ðuričanin.

U okviru manifestacije biće organizovane tri izložbe, dve se otvaraju 10. maja u Silosima Beograd, a posetioci će imati priliku da matematičkim naočarima sagledaju istoriju video igara kroz nauku i obrazovanje, dok je posebno mesto posvećeno fazama nastanka video igre kroz narativ, dizajn, kreiranje likova i programiranje.

Takođe, pripremljeni su različiti programi, poput „MatemaTeatar“ , matematičkog pozorišta, gde deca u malim interaktivnim predstavama ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, služeći se matematičkim pojmovima.

Pored toga, organizuje se i „Gejming vikend“ i „Gejm džem“, na kojem će 12 timova i više od 50 pojedinaca praviti svoje igre u Dorćol placu tokom jednog vikenda od 27. do 29. maja.

Posetioci će moći po prvi put da vide program „Naučni karavan“, koji je osmišljen kao putujući autobus, koji će učenicima, nastavnicima, studentima i profesorima iz 15 gradova širom Srbije omogućiti jednodnevnu posetu kako bi se podstakla vršnjačka edukacija, međugeneracijsko učenje i otvoren način razmišljanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena