Yunet
 

Društvo

Vršac pruža pomoć izbeglicama u stambenom zbrinjavanju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. jun 2022. • 21:52 •

Vršac pruža pomoć izbeglicama u stambenom zbrinjavanju

20 jun- Svetski dan izbeglica

Povodom Svetskog dana izbeglica koji se obeležava 20. juna, Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da izbegličko poglavlje iz devedesetih još nije zatvoreno i da i dalje ima porodica kojima je potrebna pomoć države Srbije u stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju. Komesarijat za izbeglice i migracije je do danas pomogao ukupno 23.738 porodica da reše svoje stambeno pitanje, a dodatnih 22.442 je ekonomski osnaženo kroz dohodovne aktivnosti. Programi vezani za zbrinjavanje izbeglica su u nadležnosti Komesarijata za izbeglice, međunarodnih institucija, donatora kao i nevladinih organizacija.

„Grad Vršac proteklih godina načinio je značajne korake u stambenom zbrinjavanju, ekonomskoj podršci u cilju osnaživanja I pomoći ove kategoriji stanovništva. 2019. godine u okviru Regionalnog stambenog programa završena je izgradnja stambene zgrade u Užičkoj ulici sa 20 stanova namenjenih za obezbeđenje trajnih stambenih rešenja za najugroženije izbeglice iz kategorija utvrđenih regionalnim stambenim programom u koje je useljeno 20 izbegličkih porodica . U toku je završetak procedure oko useljenja još 40 izbegličkih porodica u Stambenoj jedinici sa 40 stanova u Užičkoj ulici u Vršcu,u okviru Regionalnog stambenog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica. Komesarijat za izbeglice u saradnji sa donatorima obezbedio je sredstva za izgradnju zgrade u Užičkoj bb, a lokalna samouprava je obezbedila zemljište i izdvojila je 15.000.000 dinara iz sopstvenog budžeta za potrebe infrastrukture kao za protivpožarnu zaštitu nabavkom hidranta.

Grad Vršac aktivno učestvuje u Regionalnim stambenim projektima Komesarijata za izbeglice I migracije za otkup seoskih kuća sa okućnicama za izbegla i raseljena lica u okviru kojih je otkupljeno do sada otkupljeno 25 seoskih kuća sa okućnicama i zbrinuto 25 izbegličkih porodica. Takođe kroz programe Komesarijata I učešće grada putem javnih konkursa obezbeđeni su I paketi građevinskog materijala za izbeglice. U toku je realizacija Regionalnog stambenog programa koju sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije u saradnji sa gradom Vršcem za otkup još 5 seoskih kuca sa okućnicom za 5 izbegličkih porodica.“ izjavila je Maja ristić Lažetić, članica Gradskog veća za socijalna pitanja.

Potrebe izbeglica jos uvek postoje ali se aktivno radi na njihovom rešavanju, kao što intenzivno radi na pokretanju sličnog donatorskog programa za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena