Yunet
 

Društvo

Usvojen rebalans budžeta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. mart 2024. • 11:22 •

Usvojen rebalans budžeta

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su na novoj sednici rebalans budžeta, koji sada iznosi 8 milijadri i 418 miliona dinara. Posle dobijanja sredstva od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, za tri kapitalna projekta u gradu a to su izgradnja fekalne kanalizacije u naselju Karaula i nastavak gradnje Ulica Dimitrija Tucovića i Kneza Mihajla Obrenovića, rebalansom budžeta obezbeđena su sredstva za nove kapitalne investicije, rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandra Stevanović.

– Mi smo odlukom o budžetu za 2024 godinu predvideli 65 miliona dinara za izgradnju dečjih igrališta koja su po današnjim standardima. Sada se odlučujemo da 50 miliona dinara koja smo raspodelili preusmerimo na izgradnji 7 ili 8 dečjih igrališta na teritoriji naseljenih mesta u gradu Pančevu. To će biti 20 novih igrališta koja će biti opremljena spravama koje su bezbedne i biće prilagođena deci. U razgovorima sa predstavnicima Mesnih zajednica u naseljenim mestima saznali smo da su veliki problemi u čistoći. Mi smo prošle godine obezbedili sredstva da JKP Higijena nabavi nove kamione kako bi oslobodili neka vozila i preusmerili ih u naša naseljena mesta. Opredelili smo novac za održavanje deponija u naseljenim mestima, to će na trogodišnjem nivou iznosti oko 150 miliona dinara i ubrzo ćemo na svim seoskim deponijama dok ih ne ukinemo brzo regovati u slučaju izbijanja požara ,rekao je Aleksandar Stevanović – gradonačelnik Pančeva.

Prema rečima gradonačelnika ne zapostavlja se ni grad, a dužnost je i obaveza lokalne samouprave da se bavi i time.

– Mislim na Staru Misu na ulicu Oplenačku, Olge Smederevac i Lalošku gde smo imali problem sa imovinsko pravnim odnosima to smo rešili i sada planiramo uvođenje vodovodne mreže i u ovom ulicama a opredelili smo 16 miliona dinara za nastavak rešavanja imovinskih problema u Zlatiborskim prosecima, kako bi ljudi i tamo dobili uslove za život za 21 vek. Na Bavaništankom putu sa desne strane ćemo raditi feklanu kanalizaciju i za tu nemenu smo opredelili 36 miliona dinara. Odlukom o budžetu smo opredelili 20 miliona za izradu projekto tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zelene pijace, a sada želim da vam kažem da ćemo opredeliti 150 miliona dinara za totalnu rekonstrukciju zelene pijace u gradu Pančevu, rekao je Aleksandar Stevanović – gradonačelnik Pančeva.

Iz gradskog budžeta biće za JKP Higijenu obezbeđeno i dodatnih 16 miliona dinara za nabavku novog specijalnog vozila za odnošenje čvrstog komunalnog otpada, a uvećana sredstva dobiće i JKP Zelenilo kako bi nastavili kvalitetno da obavljaju svoj posao naglasio je gradonačelnik Pančeva. On je istakao da su obezbeđena sredstva i za školu Vasa Živkovkć za izgradnju vodovodne kanalizacije i gotlove za grejanje. Odbronici Skupštine grada usvojili su i odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva za kanalizacionu mrežu u nasljenim mestima. Prema rečima Maje Vitman gradske menadžerke nakon usvajanja ove odluke ide se u postupak odabira konsultanta za ovaj projektni zadatak.

– Sva naseljena mesta ulaze u ovaj projekat iako u BNS imamo 80 posto izgrađene mreže fekalne kanalizacije, a u Starčevu 100 posto, međutim zbog mokrih polja treba da se reši to pitanje. Za ove potrebe biće urađeno 80 kilometara za sva naseljena mesta potisnog voda kako bi se usmerilo na gradske fekalne kolektore. Vi znate da smo se mi bavili izgradnjom potamiškog kolektora, da je to bila značajna investicija i za Severnu zonu, a da smo imali podršku i predsednika RS Aleksandra Vučića ali i Vlade RS da renomirane firme dođu u naš grad. Za te potrebe je grad Pančevo izgradio kolektor dužine 5 kilometara i spojio zonu Sever sa Lukom Dunav. Nama su ovi projekti od strateškog značaja i ovaj projekat je ušao u relizaciju dugoročnog plana grada do 2027 godine. Mi smo prepoznati kao grad pozitivno orjentisan sa veoma prepoznatiljivom strategijom. Ovaj projekat se odnosi i na projektivanja, izgradnju, održavanje i upravljanje mrežom fekalne kanalizacije u svih 9 naseljenih mesta a ovim putem biće moguće da se priključi 12 hiljada domaćinstava i za te potrbe će se izgraditi 180 kilometara feklane kanalizacije, rekla je Maja Vitman – gradska manadžerka.

Maja Vitman je istakla da će po završetku ovog projekta ali i uporedo sa njim biti posla na projektu izgradnje Fabrike za preradu otpadnih voda, za šta grad Pančevo ima idejno rešenje Građevsinskog fakulteta iz Beograda. Zahvaljujući svim projektima grada Pančevo se razviju u skladu sa strategijom koje je usvojena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena