Yunet
 

Društvo

Probni završni ispit

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. mart 2024. • 18:00 •

Probni završni ispit

Učenici će u petak od 12 do 14 časova polagati test iz matematike, dok će u subotu, od 9 do 11 sati polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a izabrani predmet će polagati od 11:30 do 13:30 časova. Školske 2023/2024. godine se za predstojeće polaganje probnog završnog ispita prijavilo 1155 budućih srednjoškolaca sa teritorije Grada Pančeva, saznajemo od gradske većnice za obrazovanje, Tatjane Božić.

“Polagaće se maternji jezik, matematika i izborni predmet. Deca su mogla da odaberu koji izborni predmet žele. Najveći procenat dece opredelio se za geografiju, zatim za biologiju, zatim za istoriju, fiziku i hemiju najmanji broj dece. U zavisnosti od ovog završnog ispita deca, roditelji i nastavnici imaće uvid u to što je deci potrebno od gradiva. Zato završni ispit postoji”, rekla je Tatjana Božić, gradska većnica zadužena za obrazovanje

Osnovne škole spremno dočekuju probu male mature koja je važan korak na putu sazrevanja učenika. Kako navodi Goran Bokanić, direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“, probni završni ispit predstavlja simulaciju glavnog završnog ispita u junu.

“Simulira se kompletan završni ispit, svi uslovi, prave se jedinstveni spiskovi, učenici polažu u prostorijama gde će polagati u junu, škola dobija testove koji su identični kao testovi koji će se raditi u junu, mislim na strukturu, sistem, identifikacione nalepnice. Praktično ćemo u petak i subotu imati jedan probni završni ispit”, rekao je Goran Bokanić Direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“.

Po završetku probnog testiranja, škole će analizirati postignute rezultate učenika radi usavršavanja priprema, navodi Bokanić, a učenici će moći da procene koliko su zadovoljni svojim znanjem.

“Učenici će potom, prve radne nedelje, od osmog aprila moći da promene treći test. To je poslednja promena koju će učenici moći da izvrše. Ukoliko shvate da im je test koji su izabrali težak, mogu da taj test promene u samoj školi. Roditelj mora da dođe do škole i da podnese zahtev da se treći test promeni iz jednog predmeta u drugi, dodao je Goran Bokanić Direktor Osnovne škole „Đura Jakšić“. Veoma je važno da osmaci ozbiljno shvate ovakav vid pripreme, kako bi ostvarili što veći broj poena na završnom ispitu u junu, od čega će zavisiti da li će moći da se upišu u željenu srednju školu. U pančevačkim srednjim školama dostupna su 52 različita obrazovna profila.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena