Yunet
 

Društvo

Škola „Mara Mandić“ ima trogodišnji smer za limare

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. mart 2024. • 10:08 •

Škola „Mara Mandić“ ima trogodišnji smer za limare

Trogodišnji limarski smer Škole Mara Mandić postoji sedam godina i specifičan je po tome što je uključen u model dualnog obrazovanja. Tri od pet radnih dana učenici imaju praksu u manjim limarskim radionicama u blizini svog mesta stanovanja, rekao je Predrag Škaljak, nastavnik stručnih predmeta u SOŠO „Mara Mandić“.

Prednost tog koncepta je u tome što oni na taj način mogu da iskuse kako će izgledati njihov posao kada budu završili svoje školovanje. Oni koji se dobro pokažu, imaju šansu i da ostanu da rade na tim radnim mestima na kojima su obavljali praksu .

Za ovaj zanat neosporno je da je potrebna praksa, ali je za učenike veoma važno da savladaju i teoriju.

Na teorijskoj nastavi učenici usvajaju gradivo iz, na primer, mašinskih materijala, usvajaju gradivo vezano za mašinske elemente i njihovu primenu, za mašine, alate koji se koriste pri obradi lima, i tako dalje ,kaže naš sagvornik.

Tako da im ne predstavlja problem da dolaze ovde ta dva dana, u principu, mi se trudimo da im ovde bude lepo. Oni imaju besplatne udžbenike, imaju besplatnu užinu, besplatnu ekskurziju, besplatan prevoz, tako da je na njima samo da uče.

Učenici koji se obučavaju za limare predstavljaju školu „Mara Mandić“ na mnogim takmičenjima na kojima stiču iskustva i razmenjuju znanja, ali se i druže sa vršnjacima iz drugih stručnih škola.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena