Yunet
 

Društvo

Položaj pripadnika rumunske nacionalne manjine u Srbiji na zavidnom nivou

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. mart 2024. • 15:24 •

Položaj pripadnika rumunske nacionalne manjine u Srbiji na zavidnom nivou

Položaj pripadnika rumunske nacionalne manjine u Srbiji je na zavidnom nivou. Nema sumnje na diskriminaciju po bilo kom osnovu, zaključeno je na redovnom sastanku predstavnika Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković u Vršcu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković bila je u redovnoj poseti Vršcu sa ciljem jačanja saradnje te institucije sa Nacionalnim savetom rumunske nacionalne manjine. Položaj Rumuna u Srbiji bila je tema sastanka Jankovićeve sa predsednikom Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i njegovim timom.

– Smatramo važnim da pored našeg delovanja u javnosti budemo što dostupniji svim našim građanima na terenu i iz tih razloga su nam Nacionalni saveti svih naših nacionalnih manjina vrlo važni partneri i saradnici.

Zaista jeste lepo kada čujete da se nacionalna manjina oseća ravnopravno i da sebe doživljava kao integralni deo čitavog našeg stanovništva i da se osećaju kao ravnopravni građani i građanke, rekla je Brankica Janković .

Iz rumunskog Nacionalnog saveta potvrđuju da je položaj pripadnika te nacionalne manjine u Srbiji na zavidnom nivou.

– Bio je danas dosta konstruktivan razgovor. Otvorili smo dosta tema, ali je najbitnija od svih bila da u zadnjih pet godina na diskriminaciju nije bilo nikakve pritužbe. I to nas raduje kao nacionalnu manjinu u Srbiji, kaže Valentin Ardeljan, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine

– Mogu da kažem da sam jako zadovoljan ovom posetom, najpre jer je država obezbedila mehanizam da, ukoliko mi, kao nacionalna manjina na bilo kojoj osnovi osećamo neku vrstu neravnopravnosti, da imamo kome da se obratimo.Kao drugo, jako mi je drago što zapravo nema takvih slučajeva , jer to dokazuje da stvari u društvu funkcionišu jako dobro, istakao je Trajan Kačina.

Prethodne godine u okviru saradnje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i svih nacionalnih saveta u zemlji realizovani su seminari na temu prepoznavanja i reagovanja u slučaju diskriminacije. Uspostavljanje još čvršće saradnje i izgradnja poverenja od ključne su važnosti kako bi se diskriminaciji stalo na put, istakla je Brankica Janković.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena