Yunet
 

Društvo

U Kovinu održan trodnevni kamp u prirodi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. jun 2024. • 17:20 •

U Kovinu održan trodnevni kamp u prirodi

U Kovinu je održan trodnevni kamp u prirodi „Delavnicah pod nebom“, namenjen deci iz zemlje i regiona koja uče slovenački jezik. Manifestaciju je organizovalo Udruženje Slovenaca „Martin Krpan“ iz Smedereva, uz podršku Vlade Republike Slovenije, Ambasade Slovenije u Beogradu, Turističke organizacije Opštine Kovin i drugih društava i institucija.

Izletište „Manastirska rampa“ kod Kovina jednom godišnje postaje učionica u prirodi i čarobno mesto susreta najmlađih članova čak deset društava Slovenaca iz zemlje i regiona.Ovog puta se na obali Dunava okupilo oko stotinu mališana, koji dele ljubav prema slovenačkom jeziku i ekologiji. Kažu da se iz godine u godinu vraćaju edukativnom kampu „Delavnicah pod nebom“ jer se kroz igru u prirodi i u dobrom društvu najbolje i najlepše uči.

Bila sam i prošle godine. Jako mi se dopada ovaj kamp i rado dolazim. Sviđa mi se društvo, radionice, sve mi se dopada, i veoma mi je lepo ovde na kampu

Obično imaju neke radionice i aktivnosti, tako da nam nikad nije dosadno. I lepa je priroda ovde

Isto

Zanimljive su, svake godine su drugačije, sad imamo vatrogasce i o šumama… Prošli put kad sam bila, bile su radionice o pčelama

Ovo mi je prvi put da sam došao ovde, zanimljivo mi je kako ima puno prirode, puno prostora za igru…

Lepo mi je, jako. Omiljeno mi je kad smo crtali ogrlice i kad smo slavili rođendan

OF2: Na brojnim kreativnim radionicama i interesantnim predavanjima na temu „šume“ mladi istraživači su se uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti informisali o zaštiti životne sredine i gašenju šumskih požara. Upoznavali su se sa raznim biljnim i životinjskim vrstama, uživali dok prave ukrasne predmete i kućice za ptice, učestvovali u kvizu iz poznavanja slovenačkog jezika, i još mnogo toga.

Današnja tema je šuma. Tako da se deca celog dana upoznaju sa različitim aktivnostima, a zadatak nas iz Slovenije je da predstavimo slovenačku šumu

Dok ima šume, ima i nas. Kada padne poslednje drvo, nestaće i nas. Šuma smo mi, šuma je naša budućnost.

Sama vežba je osmišljena tako da se deca upoznaju sa nekim vidom vatrogastva, da možda, kad odrastu, postanu profesionalni vatrogasci, da dobiju tu želju. Takođe da se deca zabave i da bude što više članova dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Ovde konkretno smo napravili radionicu koja plastične flaše, koje bi se inače bacile, od njih pravimo lampe za eksterijer i enterijer. Trenutno to deca boje to, lepo se družimo, upoznali su puno drugara iz drugih sredina i udruženja i drugih nacionalnosti, ovde je vrlo veselo… Slavimo prirodu, šumu, i sve lepo što se dešava ovde na Dunavu.

OF3: Nastavnici i mentori učenika jednoglasno su potvrdili da je „Delavnicah pod nebom“ izvanredno osmišljena i realizovana.

Jako je lepo to da se prvo druže zajedno sva deca koja uče slovenački jezik… (…) A to što je u prirodi, to je neprocenjivo

Predsednica Slovenačkog društva „Ivan Cankar“ Sarajevo

Dajemo veliku važnost ekologiji. Ovaj kamp je jedan veliki ekološki projekat i, skupivši decu iz celog regiona, organizatori naglašavaju značaj ekologije, očuvanja prirode, pčela… Naše društvo se zasniva i na tome.

OF4: Kao uvaženi gosti, kampu su prisustvovali i predstavnici ambasade Slovenije u Beogradu. Goranka Krošelj, zamenica ambasadora Slovenije u Srbiji, istakla je važnost ovakvih događaja za sve Slovence u dijaspori.

Mislim da osmeh na licu sve govori. Divna atmosfera, mnogo dece, pogotovo je važno to što ovde nisu samo deca iz različitih krajeva Srbije, već i deca slovenačkog porekla iz Bosne i Hercegovine, što nas posebno veseli.

OF5: Organizator druženja u prirodi je najmlađe Udruženje Slovenaca u Srbiji, „Martin Krpan“ iz Smedereva. Predsednica društva, Ikonija Popović ističe da je kamp nastao iz želje da se osmisli što originalnija I zanimljiva aktivnost koja bi okupila najmlađe članove slovenačke zajednice.

Evo, već treću godinu zaredom mi okupljamo decu iz Srbije, tu su nam i deca iz Slovenije, iz Banja Luke, Sarajeva, tako da smo zadovoljni brojem dece i brojem društava koja su se odazvala našem pozivu.

Svake godine će biti nova tema, koja je ekološka, i gde će deca kroz igru i kroz razne radionice da nauče nešto novo, usput da sklope nova prijateljstva, čuju i uče slovenački jezik.

OF6: Manifestaciju su podržali Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence u dijaspori, Ambasada Slovenije u Beogradu, Turistička organizacija Opštine Kovin, mnoga slovenačka društva i druge institucije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena