Yunet
 

Kultura

Značaj slovačkih narodnih nošnji

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. april 2024. • 15:53 •

Značaj slovačkih narodnih nošnji

Udruženje žena “Kovačica” postoji više od sto godina, tokom kojih su članice ovog uspešnog udruženja učinile mnogo na očuvanju tradicije i kulture Slovaka iz Kovačice. O narodnim nošnjama iz Kovačice, razgovarali smo sa Anom Stano, predsednicom Udruženja žena.

Nošnja je kod Slovaka uvek bila simbol tradicije, određivala je socio-ekonomski status, bračni status, starost i pol za svako slovačko mesto ili kraj vezivala se i specifična nošnja. Ta specifičnost ogledala se u korišćenja određenih krojeva, tkanina, ornamenata, u bogastvu kolorita, kao i u propratnim ukrasnim detaljima i nakitu.

„Devojka kada se udalava pre, žena nije imala veo na glavi. Naše žene su se venčavale u slovačkoj nošnji. To je jedna žena pravila i posle se iznajmljivala nošnja. U naše prostorije smo predstavili mušku i ženku nošnju za venčanje, tako da naši posetioci mogu da vide kako je to ranije izgledalo“, objasnila je Ana Stano.

U Banatu kao podvarijantu slovačke nošnje treba spomenuti kovačičku nošnju, gde spada i nošnja Slovaka iz Padine, Janošika, Hajdučice i Vojlovice, gde je vidljiv mađarski uticaj.

„Rubač ili podsuknja se ne štirka. On ide mađarska podsuknja koja ima faltne koje su uštirkane. To mora da bude jako uštirkano, kako bi se dobilo na širini suknje“, kaže Stano.

Slovaci u Vojvodini do danas su sačuvali tradicionalnu narodnu nošnju u većinski slovačkim, ali i mešovitim sredinama. Narodna nošnja se vremenom menjala pod različitim uticajima, ali je zadržala arhaičnu formu, koja postoji već više od 200 godina.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena