Yunet
 

Kultura

Treća „Noć Muzeja“ u Starčevu oduševila posetioce

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. jun 2024. • 11:51 •

Treća „Noć Muzeja“ u Starčevu oduševila posetioce

U Muzeju istorije Starčeva održana je treća „Noć muzeja“. Zanimljiv i raznovrstan program privukao je mnoge posetioce koji su do kasnih večernjih sati obilazili ovu kulturnu ustanovu.

„Noć muzeja“, barem kada je reč u Starčevu, započela je koncertom učenika izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Jovan Bandur“ u ovom mestu, koji je održan u galeriji muzeja, a na kojem je nastupilo oko 30 učenika. Nakon koncerta usledilo je svečano otvaranje novosagrađene neolitske kuće u sklopu replike neolitskog naselja u dvorištu muzeja. Tim povodom, predsednik Mesne zajednice Starčevo, Petar Andrejić, istakao je da se organizatori trude da iz godine u godinu program bude interesantniji svim posetiocima.

– Mi se trudimo da našem muzeju koji je otvoren pre četiri godine pružimo interesantan program, kako bi promovisali sve ono što radimo i kako bi popularizovali Starčevačku kulturu. Ove godine smo se potrudili da pored koncerta, upriličimo i otvaranje ove neolitske kuće. Ovo je jedna fantastična stvar za naš muzej i možemo da se pohvalimo da smo među retkima u Srbiji koji mogu posetiocima da pruže ovako nešto, rekao je Petar Andrejić.

Celokupan program detaljnije nam je opisala Milena Jovišić, urednica programa u Domu kulture, zadužena za muzej.

– Program će početi koncertom učenika izdvojenog odeljenja muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Starčeva. Oko 30 malih Starčevaca će nastupiti i izvoditi program klasične muzike. U nastavku, posetioci će moći da vide novosagrađenu neolitsku kućicu, u sklopu replike neolitskog naselja, a i novu suvenirnicu, koju smo pripremili sa velikom i bogatom ponudom suvenira, rekla je Milena Jovišić.

Otvaranju nove neolitske kuće prisustvovali su i realizatori projekta: Dragan Janković, arheolog i kustos Vinčanskog muzeja, Hristivoje Pavlović, arhitekta Branislav Crvenković, vajar. Treba napomenuti da su posetioci tokom večeri obilazili i stalnu postavku „Starčevo kroz vekove“ i prateće izložbe starčevačkog muzeja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena