Yunet
 

Turizam

Otvoreno Keltsko selo u opštini Inđija

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. jul 2022. • 10:47 •

Otvoreno Keltsko selo u opštini Inđija

Opština Inđija poslednjih godina postaje poznata širom Srbije po turističkim sadržajima. U toj ponudu posebno se izdvaja Keltsko selo u kome se može provesti zanimljiv dan sa decom. Tu se od aprila do septembra organizuju brojni sadržaji na otvorenom i sportska takmičenja, a unutar visokih drvenih ograda ovog kompleksa održavaju se i muzički nastupi, predstave, književne večeri i projekcije filmova.

U opštini Inđija prošle godine otvoreno je Keltsko selo. Ovaj jedinstven kompleks inspirisan je, kako mu i ime kaze, Keltima koji su živeli na ovim prostorima u III veku p.n.e. U postavci mini-muzeja možete videti predmete pronađene na teritoriji Inđije i Srema, a čitav kompleks prožet je stazama koje spajaju različite sadržaje kao što su amfiteatar, centralni trg, poligon od slame za male ratnike i igralište za decu. Nas je kroz ovo keltsko putovanje provela naša, za ovu priliku, kelstka princeza Dragana Mrmos, inace turistički vodič.

Dragana Mrmoš, ,,Keltsko selo“ 1:17 (selo je napravljeno u saradnji sa arheolozima i istoričarima, napravljene su kuće kakve su postojale u vreme kada su Kelti živeli na ovim prostorima. Pored tih kuća imamo radionice starih zanata koje su se koristile takođe u tom periodu, a imamo svaku kuću tematski uređenu, u jednoj je suvenirnica, u jednoj je mini muzej, vođena kuća, u jednoj je pekara, jedna je Droidova kuća, tako da smo svaku tu kuću prilagodili, i dali joj neku namenu ) – 1:58 (dali joj neku namenu);

U neobičnom ambijentu ovog sela, organizuju se radionice i takmičenja za najmlađe. Međutim, i odrasli ovde mogu da pronađu zanimljiv sadržaj i da itekako uživaju, priča Dragana.

Ovaj edukativano-tematski kompleks predstavlja jedinstveni turistički potencijal u Srbiji i za veoma kratko vreme postao je značajna turistička destinacija, kaže predsednik UO Centra za istraživanje i studije iz Novog Sada dr Milan Ćulić.

dr Milan Ćulić, predsednik UO Centra za istraživanje i studije turizma 1:13 (Nalazimo se u Keltskom selu koje je jedno od najinteresantnijih atrakcija ne samo turističke destinacije opštine Inđija, već i Vojvodine i Srbije zato što je pre svega ono što je odlikuje je da ste vi za kratko vreme dobili jednu vrlo interesantnu atrakciju koja je pronašla svoj segment i gde vi sezonski inate izuzetno veliki broj gostiju koji vam dolaze i ne samo što konzumira atrakciju nego postaje ambasador vaše destinacije.) 1:50

Na ovom mestu možete praviti nakit, kikice ili hleb bas kao Sto su to drevni Kelti radili. zato posetite ovo jedinstveno selo i maučite kako se pišu kelstka slova, oprobajte se u izradi predmeta od pruća ili grančarije, kao i u veštinama streličarstva. Posete su moguće vekendom ili za organizovane grupe radnim danom uz prethodnu najavu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena