Yunet
 

Zdravlje

Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. mart 2024. • 15:45 •

Vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Pančevo, zbog izuzetno malih zaliha krvi, nastavlja sa organizovanjem zajedničkih vanrednih akcija prikupljanja krvi. Reč je o akcijama u koje se uključuju pančevački srednjoškolci. Posle gimnazije „Uroš Predić“ omladinska akcija realizovana je i u Mašinskoj školi.

Priliku da budu humani i doniraju svoju krv onima kojima je ona najpotrebnija imali su svi učenici i profesori Mašinske škole u Pančevu. Sara Babić, doktor medicine, objasnila nam je koje uslove mora da ispunjava svaki dobrovoljni davalac krvi.

  • Što se tiče ostalih uslova, neophodno je da su dve nedelje pre davanja krvi bili potpuno zdravi, da nije bilo neke prehlade, da nisu uzimali antibiotike ili lekove za alergiju. Takođe, neophodno je da minimum dva dana pre davanja krvi nisu uzimali neke lekove za bolove, i minimum tri dana lekove za spavanje. Što se tiče samog dolaska na davanje, poželjno je da doručkuju, neki laganiji obrok ako je moguće, popiju što je više moguće tečnosti, kafa je takođe dozvoljena. Kada dođu na davanje, prvo popune upitnik, potom dolaze na proveru hemoglobina i kratak lekarski pregled, nakon toga pristupaju davanju krvi koje samo po sebi traje 5 minuta. Poželjno je da se nakon akcije davaoci zadrže još neko vreme, za svaki slučaj, kako bi pojeli i popili još nešto, i da odu u dobrom opštem stanju.

Stručna saradnica u Crvenom krstu Pančevo za dobrovoljno davalaštvo krvi, Jelena Trifunović, kaže da su ovakve omladinske akcije veoma značajne, jer se sa samo jednim davanjem krvi, može se spasiti čak tri života.

TON2: 00:28 – 00:46 (00086)

  • Te omladinske akcije su uvek dobrodošle, naročito u vreme kada su nestašice krvi. Gledamo da ovu akciju organizujemo za maturante svih škola, negde u našim prostorijama, ili u prostorijama samih škola.

Redovne gradske akcije prikupljanja krvi organizuju se svake srede u popodnevnim satima od 13:00 do 17:00 sati, kao i svake poslednje srede u mesecu, u prostorijama Crvenog krsta Pančevo. Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju sve zdrave osobe, starosti od 18 do 65 godina. U našoj zemlji muškarci mogu dati krvi svakih 12, a žene svakih 16 nedelja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena