Yunet
 

Društvo

Dan roze majica u Gimnaziji „Branko Radičević”

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 28. februar 2024. • 00:00 •

Dan roze majica u Gimnaziji „Branko Radičević”

Širom sveta poslednja sreda u februaru obeležava se kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj dan nastao je u znak protesta zbog jednog incidenta koji se dogodio u jednoj Kanadskoj školi gde je učenik te škole pretrpeo 2007. godine vršnjačko nasilje zbog roze majice koju je obukao kako bi pružio podršku majci koja je obolela od karcinoma. Roze majice su prve godine solidarno nosila deca iz te škole ali se vremenom ideja proširila u celom svetu. Gimnazija Branko Radičević je i ove godine podržala ideju o Danu roze majica.

Staropazovačka Gimnazija kao i svaka škola u Srbiji ima Tim za zaštitu učenika od nasilja, zanemarivanja i diskriminacije. Aktivnosti Tima su usklađene sa preporukama Ministarstva prosvete, a realizuju se po Programu zaštite učenika od nasilja koja se zasnivaju na detaljno razrađenim preventivnim aktivnostima i merama intervencije.

Kontinuiranim radom tokom cele godine Gimnazija radi na prevenciji slučajeva nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, a nizom aktivnosti koje su zajedničkim snagama pripremili za ovaj dan i učenici i zaposleni pokušali su da ukažu na značaj tolerancije, empatije i poštovanja ličnosti. Oni su pisali poruke kako u samoj zgradi tako i u parkiću “Gimnazijalac”, puštali su muziku, a njihov današnji slogan je bio “Uz muziku protiv nasilja”, sa svih spratova zgrade puštali su roze balone. Prvi čas za sve učenike bio je posvećen temama o različitostima, razumevanju, drugarstvu i ljubavi.

Nije samo jedan dan, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja već svaki dan, zato bi trebalo da radimo na prevenciji uvek da do nasilja nikad ne dođe, poruka je i učenika i zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena