Yunet
 

Društvo

Golubinčanin učestvovao u obaranju američkog aviona

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 27. mart 2024. • 00:00 •

Golubinčanin učestvovao u obaranju američkog aviona

Na današnji dan 1999. godine u atar sremskog sela Buđanovci pao je američki lovac bombarder "F-117 A", takozvani "nevidljivi" kojeg je oborila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije. Bilo je to najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD koje je izazvalo nevericu i šok u NATO-u, posebno u Vašingtonu.

Gost RTV Stara Pazova bio je Đorđe Maletić iz Golubinaca, nekadašnji član posade protivvazdušne odbrane u toku NATO agresije, koji je ispričao šta se tačno desilo tog 27. marta pre 25 godina. Naime, treći dan rata oboren je američki stelt avion koji u mnogim rušilačko ubilačkim misijama po svetu nije čak ni otkriven a kamoli gađan. Bio je to snažan podstrek i moralna inekcija i za pripadnike Vojske i za narod, kako bi mogli da se suprotstave brutalnoj agresiji i odbrane svoju zemlju. "Nismo imali saznanja da je u pitanju stelt. Nakon sat i po dobijamo komandu da se prebacimo na novi vatreni položaj u selu Prhovo i kad sam izlazio sa kamionom i tehnikom na lokalni put Šimanovci-Prhovo, vojna policija nas zaustavlja i kaže "Bravo, oborili ste nevidljivi F-117." Euforija je bila velika.", ispričao je Đorđe.

Za njega ovaj datum ima poseban značaj iz još jednog razloga: "Tad mi je starijem sinu rođendan. Ja sam usput oko 17 časova svratio kući da izljubim sinčića i da mu čestitam rođendan i na polasku mi je poželeo da srušimo neki avion. Pa ima li smisla detetu ne ispuniti želju? I zaista, njemu je rođendan u 20.45h a mi smo stelt oborili u 20.42h. Sjajan poklon!", prisetio se radosno naš sagovornik.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena