Yunet
 

Poljoprivreda

Kiša prijala usevima: Vetar delimično pokidao plodove voća

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 19. april 2024. • 00:00 •

Kiša prijala usevima: Vetar delimično pokidao plodove voća

Naglo zahlađenje, kiša i jak vetar posle letnjeg vremena, ostavili su delimične posledice u voćnjacima. Nikola Kosanović iz Starih Banovaca pri pregledanju svog mladog zasada, koji je lepo cvetao i razvijao se, primećuje da su dosta opali plodovi kajsije, kojih je i bilo malo zbog ranog cvetanja kada nisu još pčele mnogo radile, a na šljivama pojavu crva. Ima i zdravih plodova, ali ne očekuje rod kao prošle godine kod šljiva.

Jabuke i kruške su su trenutno u jako dobrom stanju, ali u narednom periodu mora se pristupiti tretiranju, koje se opet ne preporučuje zbog niskih jutarnjih temperatura. S druge strane, sunce preko dana i velika vlažnost pogoduju razvoju bolesti i štetočina.

Kiša je svakako dobrodošla voćarima, povrtarima i ratarima, jer je bila velika suša, kaže Jovan Stošić, agronom u Delta agraru.

„Kiša je došla u poslednje momenat. Šećerna repa, soja, kukuruz, već su posejani u velikoj meri i ova je kiša bila potrebna za razvoj svih useva. Vetar nije pogodovao posebno repi koja je niska, pogotovo iz kasnijih setvi tako da je bila osetljiva na poleganje“, kaže Stošić.

U zavisnosti od faze razvoja, kukuruz je je bolje podneo aktuelne vremenske uslove a i soja dobro niče. Kod pšenice se primećuju oštećenja zbog prethodne suše, a neki usevi već ulaze u fazu klasanja, što je period kada treba tretirati protiv fuzarijuma.

U prethodnom periodu u Staroj Pazovi je napadalo je oko 20 litara kiše a agronomi strahuju od najavljenih obilnih padavina za nekoliko dana, kada se prognozira i do 50 litara kiše, što može dovesti do kašnjenja sa tretiranjem. Uporedo u Delta agraru a delimično i na indivualnom sektoru u staropazovačkom ataru privode kraju setvu soje i kukuruza.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena