Yunet
 

Privreda

Četiri staropazovačka preduzeća među najuspečnijima u Srbiji

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 10. oktobar 2023. • 00:00 •

Četiri staropazovačka preduzeća među najuspečnijima u Srbiji

Mala preduzeća u Srbiji godinama unazad uspevaju da opstaju na tržištu, a prema statističkim podacima njihov broj je uvećan za 7,2 odsto na godišnjem nivou. Prema podacima iz godišnjeg Biltena finansijskih izveštaja, koji je objavila Agencija za privredne registre (APR), broj od 13.172 mala preduzeća predstavlja 12,1 odsto od ukupnog broja privrednih društava u zemlji. Ujedno, sa 333.356 zaposlenih firme ove veličine doprinele su sa 26 odsto u celokupnoj radnoj snazi u privrednim društvima.

Na listi 99 najuspešnijih malih preduzeća portala Biznis.rs za 2022. godinu, na prvom mestu našla se beogradska zlatara „Gold” sa ukupnim godišnjim prihodima od 5.885.932.000 dinara.

Na ovoj listi nalazi se čak četiri preduzeća sa teritorije opštine Stara Pazova. Najbolje plasirano je preduzeće ULTRAPOLYMERS DOO iz Stare Pazove koje se bavi proizvodima od polipropilena sa ukupnim godišnjim prihodom od 1.596.353.000 dinara, dok ga u stopu prati preduzeće MILŠPED NEKRETNINE DOO STARA PAZOVA iz Krnješevaca sa prihodima od oko 980.839.000 dinara. Na listi su i PROSENICA TRADE iz Nove Pazove koja se bavi trgovinom granulata na veliko i Miljković Silosi iz Starih Banovaca koji se skoro deset godina intezivno bave različitim vidovima poljoprivredne proizvodnje. Prema važećem Zakonu o računovodstvu, u mala pravna lica u Srbiji spadaju ona preduzeća koja ispunjavaju najmanje dva od tri navedena kriterijuma: imaju između 10 i 50 zaposlenih, ostvaruju godišnje poslovne prihode u rasponu od 700.000 do osam miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, vrednost njihove ukupne aktive na dan bilansa iznosi između 350.000 i četiri miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

Kako bi bila uključena u izračunavanje liste 99 najuspešnijih portala Biznis.rs, domaća srednja preduzeća moraju da ispunjavaju ove uslove dve godine zaredom, te da nisu u stečajnom ili predstečajnom postupku ili likvidaciji. Pored toga, ukoliko firma ima neto dug (razliku između kratkoročnih obaveza i obrtne imovine) koji prevazilazi petostruku vrednost EBITDA, onda ne može biti rangirana kao uspešna, jer to znači da je prezadužena i da je velika verovatnoća da će upasti u blokadu i imati probleme sa likvidnošću.

Na sajtu Biznis.rs navodi se da su najveći skok u prvih 99, kada je reč o rastu prihoda, zabeležila preduzeća „La Maison” (indeks rasta od čak 92,57) i Nutra d.o.o. (indeks 19,71). Među dobitašima izdvaja se nekoliko kompanija iznad pola miliona dinara (na prvom mestu ogranak Air France sa oko 704.619.000 dinara), a ukupno njih 24 sa godišnjom dobiti iznad 100.000.000 dinara.

Ono što sliku malih preduzeća razlikuje od od velikih i srednjih je činjenica da se upravljanje razlikuje, što svakako utiče i na uspešnost. Naime, u ovakvim pravnim licima vlasnici su po pravilu ujedno i glavni direktori i u njima nema mogućnosti za angažovanje profesionalnih menadžera. U nekim slučajevima radi se o porodičnim firmama, te je sve individualno i na nivou pojedinačnog vlasnika, odabrane strategije, fleksibilnosti i improvizacije, kao odgovora na spoljne pritiske kako će uspeti da održi i razvije sopstveni biznis, nasuprot većim kompanijama gde postoje jasno postavljena pravila, pa i tržišta.

Na sajtu Biznis.rs navodi se da su, pri rangiranju 99 najuspešnijih malih preduzeća u našoj zemlji, obuhvaćeni najvažniji parametri poslovanja, izračunati na osnovu informacija iz godišnjih finansijskih izveštaja kompanija kojima raspolaže analitički partner CompanyNjall. Ti parametri su ukupni prihodi, neto dobitak, dodata vrednost po zaposlenom, indeks rasta prihoda u 2022. godini, u odnosu na 2021. godinu, EBITDA u 2022. godini, u odnosu na 2021. godinu, te zaduženost u odnosu na EBITDA.

OVDE pogledajte rangiranje 99 najuspešnijih malih preduzeća u Srbiji u 2022. godini.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena