Yunet
 

Društvo

Na Bogojavljenje, plivalo se i u Bačkoj Palanci

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 19. januar 2024. • 00:00 •

Na Bogojavljenje, plivalo se i u Bačkoj Palanci

Danas je Bogojavljenje, a jedna posebna tradicija koja se vezuje za ovaj sveti dan jeste plivanje za Časni krst. U duhu očuvanja tradicije, četvorica hrabrih Bačkopalančana odlučila su da ispoštuju običaj i zaplivali u jezeru Tikvara istovremeno izražavajući želju da se od naredne godine u Bačkoj Palanci organizovano pliva za časni krst.

Četvorica hrabrih Bačkopalančana koji su danas ispoštovali tradicionalni običaj plivanja su : Dario Mudrinić, Slavko Karanović, Balać Nenad, Luka Jamušakov i Vještica Veljko.

Treba naglasiti da jedan od učesnika Slavko Karanović ima 72 godine, a odluka ove četvorice Bačkopalančana da zajedno zakorače u vodu simbolizuje ne samo posvećenje očuvanju pravoslavnih vrednosti već i prenošenje tradicije na mlađe generacije.

Ovaj čin podržala je grupa ljudi i dece koji su se okupili kako bi podržali ove hrabre ljude u njihovom ispunjenju tradicionalnog običaja.

Ovim činom, hrabri Bačkopalančani su postali nosioci tradicije, a nadamo se da će njihova želja postati i trajni običaj koji će se prenosti se s generacije na generaciju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena